Duitse huishoudens zouden deze winter op hout kunnen overschakelen als verwarmingsbron. Het zou een alternatief voor de beperkte gaslevering vanuit Rusland naar Europa kunnen zijn, bericht Deutsche Bank deze week.

De bank zegt in de nota te verwachten dat het gasverbruik in Duitsland 10 procent onder het niveau van 2021 zal liggen. Dat komt mede door besparingen van particuliere huishoudens en de hoge gasprijzen. De bank merkt ook op dat steenkool en bruinkool zouden kunnen opduiken als vervangers voor aardgas in de industriële energiesector. 

“Er zijn veel elementen van onzekerheid, vooral met betrekking tot onze veronderstellingen over het aanbod uit andere landen en de vraag”, aldus de nota.

De berichtgeving komt op het moment dat Europa zich schrap zet voor een mogelijk koudere winter dan normaal, en de Russische invasie in Oekraïne vragen oproept over de toekomstige stabiliteit van de aardgasstromen.

Moskou heeft de leveringen aan verschillende landen, waaronder Bulgarije en Polen, al beperkt omdat deze weigerde in roebels te betalen. De EU maakt zich nu zorgen dat het blok niet genoeg energievoorraden kan aanleggen zonder een alternatieve bron. 

Lees ook: ‘Geen gascrisis in Nederland deze winter’, voorspelt Gasunie – terwijl Europa zich zorgen maakt over een einde aan Russisch gas

Ook ziet het er niet naar uit dat de vooruitzichten zullen verbeteren. Gazprom, de Russische staatsoliereus, was woensdag onduidelijk over de vraag of de gasstromen naar de Nord Stream 1 in de nabije toekomst worden hersteld. De gaspijplijn is tot 21 juli afgesloten wegens gepland onderhoud.

Het zou niet de eerste keer zijn dat hout de redder in nood speelt. Tijdens een stroomstoring afgelopen winter gingen huishoudens in Texas over op het verbranden van hout en meubels om zich te verwarmen. De omschakeling zou volgens Deutsche Bank de vraag naar gas in Duitsland verder doen dalen.

"Zowel besparingen als substitutie hebben al geleid tot een daling van het Duitse gasverbruik met meer dan 14 procent op jaarbasis in de eerste vijf maanden van 2022", aldus het bericht van de bank.

LEES OOK: Huis verwarmen zonder aardgas met een pelletkachel of een biomassaketel: dit moet je weten over de kosten én milieuvriendelijkheid