De Russische president Vladimir Poetin wil waarschijnlijk nog altijd een “aanzienlijk deel” van Oekraïne in handen krijgen, of zelfs het hele Oost-Europese land veroveren, aldus Colin Kahl, de Amerikaanse staatssecretaris van Defensie.

“Ik denk nog steeds dat hij plannen heeft voor het innemen van een aanzienlijk deel van Oekraïne, zo niet het hele land”, zei Kahl dinsdag tegen Reuters, al verwacht hij niet dat de missie van de Russische president zal slagen

De staatssecretaris gaf aan dat de Russische strijdkrachten “hier en daar tactische winst kunnen boeken” tegen Oekraïne, maar dat de “Oekraïners taai standhouden”.

“Ik denk niet dat de Russen de capaciteit hebben om de doelen van hun president te behalen”, zei Kahl tijdens een veiligheidsconferentie. “Poetin ging deze oorlog in met het doel Oekraïne in slechts enkele dagen op te slokken, maar slaagde er niet eens in de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen.”

"Ik denk dat hij hoopte dat hij met applaus Kiev kon binnenrijden en vervolgens een Rusland goedgezind regime kon installeren", zei Kahl. "Maar de Russen werden in de slag om Kiev zwaar verslagen. Ze zijn ook uit Kharkiv verdreven."

Het Britse Ministerie van Defensie heeft woensdag gezegd dat "het hoogst onwaarschijnlijk is dat Rusland tijdens zijn oorspronkelijke planning van de invasie zo'n robuuste tegenstand of zo'n traag, slijtend conflict had voorzien".

Russische ex-president Medvedev betwijfelt of Oekraïne over 2 jaar nog bestaat

Aan Russische zijde lijkt het optimisme over de oorlog nog altijd hoog. De Russische ex-president Dmitri Medvedev heeft recent hardop de vraag gesteld of de staat Oekraïne over twee jaar nog wel bestaat.

Medvedev, die nu vicevoorzitter is van de speciale veiligheidsraad van de Russische Federatie, gaf commentaar op de wens van de regering van Oekraïne om een contract te sluiten over een periode van twee jaar om Amerikaans vloeibaar gas te kopen.

Medvedev sprak zijn verbazing over het voornemen uit, want "wie beweert dat Oekraïne over twee jaar überhaupt nog op de wereldkaart staat?"

Medvedev was van 2008 tot 2012 president van Rusland. Hij gold als een jonge vernieuwer maar ook als een 'invaller' voor Vladimir Poetin die van de wet niet eindeloos lang herkozen mocht worden. Medvedev heeft recent meerdere uitspraken gedaan waarmee hij zich neerbuigend uitliet over het buurland Oekraïne.

Sommige waarnemers vrezen dat dergelijke uitspraken wijzen op een beoogde vernietiging van Oekraïne als onafhankelijke staat. Maar volgens het Kremlin is het doel van 'de militaire operatie' het uitschakelen van de Oekraïense militaire capaciteiten en de bevrijding van de oostelijke regio Donbas.

De invasie van Rusland in Oekraïne is woensdag z'n 112de dag in gegaan. De Russische troepen proberen nu de oostelijke regio Donbas in zijn geheel te veroveren en de zuidoostelijke regio's Cherson en Zaporizja te behouden.

De regio's worden ingelijfd bij Rusland worden en zullen net als de Krim niet meer onder gezag van Kiev komen. Sommige waarnemers zien hierin aanwijzingen dat het Kremlin eigenlijk in fasen het hele land wil onderwerpen.

Lees meer over de Russische invasie van Oekraïne: