De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag voor het eerst in het openbaar gezegd dat zijn invasie van Oekraïne een uitbreiding van Russisch grondgebied betreft, zoals westerse leiders al veel eerder hebben geclaimd.

Voorheen rechtvaardigde Poetin de invasie door steevast te beweren dat hij het naziregime van Oekraïne weerhield van het plegen van een genocide tegen etnische Russen. Ook zei hij meermaals dat de uitbreiding van de NAVO naar het oosten een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van Rusland.

Lees ook: Waarom valt Rusland Oekraïne aan? Dit zijn 5 redenen die Poetin en anderen noemen

In een toespraak tot studenten na een bezoek aan een tentoonstelling over Peter de Grote, de tsaar die Rusland in het begin van de 18e eeuw tot een Europese grootmacht maakte, maakte Poetin een vergelijking waarin hij zei dat zij beiden voorbestemd waren om Rusland uit te breiden.

Het is duidelijk ook ons lot om Rusland “terug te winnen en te versterken”, zei hij. “En als we ervan uitgaan dat deze fundamentele waarden de basis van ons bestaan vormen, zullen we onze doelstellingen zeker bereiken.”

Peter de Grote veroverde niet alleen grondgebied in een oorlog met Zweden aan het einde van de 17e eeuw, maar veroverde in 1696 ook de Turkse vesting Azov aan de rivier de Don bij de Zwarte Zee. In 1723 nam hij Perzisch grondgebied aan de Kaspische Zee in beslag. Ook van Peter de Grote wordt gezegd dat hij nonchalant omging met mensenlevens.

Lees ook: De opmerkelijke verliezen van de Russische marine, waaronder vlaggenschip de Moskva, doen denken aan een pijnlijke nederlaag van 117 jaar geleden: dat ging zo

"Het leek alsof hij in oorlog was met Zweden en hen iets afnam”, aldus Poetin over de Grote Noordse Oorlog. “Hij nam hen niets af. Hij pakte terug wat van Rusland was.”

In een tweet op vrijdag zei Mychajlo Podoljak, een adviseur van de Oekraïense president Volodomir Zelenski, dat de opmerkingen van Poetin bewijzen dat zijn "verzonnen voorwendselen van volkerenmoord" in Oekraïne onecht waren. Ook eiste hij “onmiddellijke de-imperialisatie” van Rusland.

Poetin geeft zijn geopolitieke ambities al langer vorm

De pogingen van Poetin om het Russische grondgebied uit te breiden begonnen lang voor zijn invasie in Oekraïne op 24 februari.

Poetin viel in 2008 Georgië binnen en steunt daar momenteel pro-Kremlin facties. In 2014 annexeerde hij het Krim-schiereiland van Oekraïne, en datzelfde jaar veroverden pro-Russische troepen een derde van de Donbas-regio in Oost-Oekraïne.

Desondanks stelde Poetin twee dagen voor hij Oekraïne binnenviel nog dat beweringen dat hij het Russische rijk wilde herstellen, onjuist waren.

Westerse leiders houden al langer vol dat Poetin daar juist wel op uit is. "Hij heeft veel grotere ambities dan Oekraïne. Hij wil, in feite, de voormalige Sovjet-Unie herstellen. Daar gaat het om", zei de Amerikaanse president Joe Biden op 24 februari, de eerste dag van de invasie van Oekraïne.

LEES OOK: Waarom het aantal landen met kernwapens mogelijk zal toenemen door de oorlog in Oekraïne