• Het hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst denkt dat de oorlog in het land voor het eind van het jaar voorbij is.
  • Oekraïne verwacht vanaf de tweede helft van augustus het Russische leger uit het land te kunnen terugdringen.
  • Ook zou volgens de Oekraïense veiligheidschef de positie van president Poetin in Rusland meer onder druk komen te staan.
  • Lees ook: Finland en Zweden staan op het punt om lid te worden van de NAVO: dit moet je weten

Het hoofd van de Oekraïense inlichtingendiensten Kirilo Boedanov voorziet dat de oorlog in zijn land nog voor het einde van het jaar zal eindigen met een Russische nederlaag. Dat zei hij vrijdagavond in een prognose bij de Britse omroep Sky News. Het gaat om de meest gedetailleerde en optimistische prognose van een hooggeplaatste Oekraïense functionaris tot nu toe.

Volgens Boedanov gaat de oorlog zo goed dat Oekraïne tegen het einde van het jaar alle veroverde gebieden terug zal krijgen, inclusief het schiereiland de Krim en de Oost-Oekraïense Donbas-regio. Het keerpunt zou in de tweede helft van augustus komen.

Het Russische leger is volgens Boedanov lang niet zo sterk als gedacht wordt. “De Russische kracht is een mythe. Het is niet zo krachtig. Het Russische leger is gewoon een horde mensen met wapens”, aldus het hoofd van de inlichtingendienst.

De inlichtingenbaas stelt dat er al een staatsgreep gaande is tegen de Russische president Vladimir Poetin. “Uiteindelijk zal de leiding van de Russische Federatie veranderen. Dat proces is al in gang gezet en het gaat die kant op. Het kan onmogelijk worden gestopt”, aldus Boedanov tegen Sky News.

Bovendien beweerde hij dat Poetin ernstig ziek zou zijn en er "psychisch en fysiek" slecht aan toe zou zijn. Bewijs voor die beweringen gaf Boedanov niet.

Russische oorlog in Oekraïne gaat derde fase in

De oorlog die Rusland voert in Oekraïne gaat de "derde fase" in, zeggen leiders in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens hen zal de nieuwste fase zich kenmerken door "langdurig vechten".

Volgens een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken, Viktor Androesiv, bestond de eerste fase uit pogingen van Rusland om Oekraïne "binnen een paar dagen" in te nemen. Daarna volgde een fase waarin Rusland de Oekraïense troepen probeerde te omsingelen en in meerdere belegerde gebieden uit te schakelen.

Tijdens de nieuwste fase zal het Russische leger de terreinwinst verdedigen die het sinds de invasie op 24 februari heeft geboekt, stelt Androesiv. Het gaat dan bijvoorbeeld om veroverd gebied in de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk. "Dit laat zien dat ze van plan zijn om het een lange oorlog te maken", aldus de adviseur.

Volgens Androesiv lijkt het erop dat Moskou door de oorlog te rekken het Westen aan de onderhandelingstafel hoopt te krijgen. Het Westen zou dan Oekraïne kunnen overtuigen zich over te geven, zou de gedachte zijn.

LEES OOK: Finland en Zweden staan op het punt om lid te worden van de NAVO: dit moet je weten