Een Russische soldaat die zich heeft verstopt om niet mee te hoeven vechten in de oorlog tegen Oekraïne zegt dat de meeste militairen niet wilden gaan, net als hij. “Niemand van ons wilde deze oorlog”, zegt Albert Sachbgarejev tegen The Wall Street Journal.

De 24-jarige militair was in februari gestationeerd op een Russische militaire basis vlakbij de grens met Oekraïne. Op de ochtend van 24 februari, de dag dat Rusland begon met de grootschalige invasie van Oekraïne, landde er raketten vlakbij hem en zag hij militaire toestellen in de lucht die op weg leken naar Oekraïne. Toen Sachbgarejev vervolgens op Telegram de headline “Rusland valt Oekraïne binnen” zag raakte hij in paniek en ontvluchtte hij de basis.

Hij is een van de honderden Russische soldaten die zijn gedeserteerd of weigeren te vechten sinds de oorlog in Oekraïne begon, zo schrijft de Wall Street Journal.

De onwil om te vechten wordt alleen maar groter door de enorme verliezen die Russische troepen lijden in Oekraïne. De Britse minister van Defensie zei afgelopen maand dat Rusland waarschijnlijk een derde van zijn grondtroepen heeft verloren sinds het begin van de invasie.

Na maanden van tegenslag, waaronder te zijn teruggedreven uit Kiev en Charkov, heeft het Russische leger onlangs de nodige terreinwinst geboekt in de Donbas-regio. Analisten zeggen dat de vooruitgang die Rusland heeft geboekt een omslag is ten opzichte van de eerste fase van de oorlog, maar dat het momentum mogelijk niet lang zal duren.

Lees ook: Rusland rukt op in oosten van Oekraïne, maar dat succes zal niet heel lang duren, zeggen militaire analisten

De militaire leiding wist uiteindelijk contact op te nemen met Sachbgarejev en overtuigde hem terug te komen. Ze stonden hem toe naar een basis te gaan die verder weg ligt van het strijdtoneel, meldt The Wall Street Journal. De advocaat van Sachbgarejev, Almaz Nabiev, zegt tegen de krant dat het leger nog altijd kan beslissen hem te gaan vervolgen voor desertie.

Er zijn gedurende de oorlog meerdere verhalen opgedoken over de lage moraal onder Russische soldaten. Zo vertelde een Russische militair dat zijn commandant zichzelf in zijn been schoot zodat hij naar huis kon.

LEES OOK: ‘Dodental topofficieren ongeëvenaard’ – voormalig NAVO-commandant bestempelt Russisch leger in Oekraïne als ‘ongelofelijk incompetent’