Het gezicht van de recente Russische anti-corruptie protesten is jong, en heeft een luide stem.

Eind maart arresteerde de politie in Moskou tientallen mensen, die deelnamen aan een protest georganiseerd door Alexei Navalny. Maar in tegenstelling tot eerdere demonstraties, bleef het protest niet beperkt tot in Moskou: meer dan negentig vergelijkbare protesten vonden door het hele land plaats, in grote steden als Sint Petersburg en in kleinere plaatsen in Siberië en het oosten.

De laatste golf van protesten is dan ook duidelijk anders dan die na de verkiezing van Poetin tot president in 2011, stellen analisten. “De recente demonstraties laten zien dat de Russische autoriteiten een belangrijk fenomeen hebben onderschat: jongeren kijken geen tv meer”, stelt Nikolay Syrov, een journalist die verslag deed van de protesten in Moskou, tegen Business Insider.

Russische jongeren krijgen hun informatie via internet, dat in Rusland nog relatief ‘vrij’ is, aldus Syrov. Jongeren ontlopen daardoor de propaganda die rijkelijk via tv wordt verspreid.

In een land waar het percentage van de bevolking dat het met Poetin eens is, standaard boven de tachtig procent ligt, komen de massale protesten onverwacht. Maar Navalny is bekend van video’s en blogs op social media, en heeft op die manier grote aanhang onder jongeren weten te verzamelen.

Police officers detain anti-corruption campaigner and opposition figure Alexei Navalny during a rally in Moscow, Russia, March 26, 2017.

Foto: Navalny wordt opgepakt in Moskou. Bron: Thomson Reuters

"Voor een land dat zoveel natuurlijke grondstoffen heeft, zijn we erg arm", zegt Andrei, een jongen van 16 die in Moskou protesteerde, tegen The Atlantic.

Het Kremlin stelt echter dat de demonstranten zijn betaald, zonder daar overigens bewijs voor te leveren. Maar Grigory Okhotin, een activist die demonstranten die zijn opgepakt bijstaat, stelt in een mail dat de protesten het gevolg zijn van jarenlange opgekropte frustratie over hoe de Russische overheid met zijn burgers omgaat.

Sommige demonstranten schilderden bovendien hun gezichten groen (Navalny werd in maart bespoten met groene verf) of namen een badeend mee - een knipoog naar de onthulling van Navalny dat Medvedev een huis speciaal voor eenden heeft laten bouwen.

En de demonstraties zouden wel eens toe kunnen nemen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2018, voorspelt Nina Khruscheva, professor internationale betrekkingen op de private universiteit The New School in New York en de achterkleindochter van de voormalige Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov.

Navalny wil graag aan die verkiezingen meedoen. De kans dat hij ook nog maar campagne mag voeren van het Kremlin is enorm klein. Maar de protesten van vorige week tonen aan dat de jonge demonstranten de wind in de zeilen hebben.

"De demonstranten komen uit de middenklassen. Techneuten, artiesten", stelt Chroesjtsjov. "En dat is precies het electoraat dat Navalny aanspreekt."