Philips gaat heel zorgvuldig kijken naar zijn investeringen in het Verenigd Koninkrijk, mocht dat land uit de Europese Unie stappen.

Dat zei topman Frans van Houten tegen The Daily Telegraph.

De verkiezingen in het land vinden op 7 mei plaats. De hete hangijzers in de verkiezingsstrijd zijn het Britse lidmaatschap van de Europese Unie en de machtsverdeling binnen het Verenigd Koninkrijk, als gevolg van het referendum dat vorig jaar is gehouden over onafhankelijkheid van Schotland.

De huidige Conservatieve premier David Cameron heeft een referendum over het EU-lidmaatschap beloofd als hij de verkiezingen wint. Volgens Labour zou het opzeggen van het EU-lidmaatschap, een zogeheten Brexit echter “het grootste risico voor Britse bedrijven” vormen.

Britse fabrieken Philips

Een lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk doet er volgens de Philips-topman toe. “Heel, heel veel. Ik zou het echt een verlies vinden als het Verenigd Koninkrijk geen deel meer is van Europa. Dat is onvoorstelbaar”, aldus Van Houten.

Philips heeft in het land onder meer een fabriek die bijvoorbeeld babyflesjes en andere kindzorgproducten maakt. Er werken een paar duizend mensen.

Team Europa

Van Houten zei tegen The Daily Telegraph dat Philips zich sterk betrokken voelt bij de Europese Unie. Hij gaf aan de wereld te bekijken in geografische regio's en wees daarbij op de mogelijkheden van de Europese regio met zo'n 500 miljoen mensen.

Volgens de topman kunnen de landen in Europa als "broers en zussen'' blijven kibbelen en niet erg productief zijn. Dan winnen de Verenigde Staten en China het van de Europese regio. "Of, en dat heeft mijn voorkeur, we kunnen een team vormen met elkaar en de sterke regio zijn die we willen zijn. Het gebruik maken van elkaars sterkste punten en voortbouwen op onze gemeenschappelijkheid, om de slimste regio van de wereld te worden."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl