• Door de nieuwe pensioenwet is er veel werk aan de winkel voor pensioenuitvoerder APG, die namens pensioenfondsen ruim 500 miljard euro belegt.
  • Dat geld moet nu voor alle 4,8 miljoen deelnemers individueel worden geoormerkt.
  • Dat zeggen Maarten Blacquière (CFRO) en Stefan van der Bijl (Managing Director Group Finance) tegen CFO.nl.
  • Lees ook: Wat verandert er voor je pensioen? Nieuw pensioenstelsel definitief

De nieuwe pensioenwet, die afgelopen week door de Eerste Kamer is aangenomen, brengt grote veranderingen mee voor het pensioen dat wordt opgebouwd bij pensioenfondsen van werkgevers.

Voor het beleggen van pensioengeld werken dit soort fondsen met gespecialiseerde organisaties, zoals pensioenuitvoerder APG. Die belegt het vermogen van acht Nederlandse pensioenfondsen, waaronder ambtenarenfonds ABP, en heeft 532 miljard euro onder beheer. Maar wat doet het nieuwe pensioenstelsel met het werk van een grote vermogensbeheerder als APG?

Een grote verandering is dat deelnemers in het nieuwe pensioenstelsel kunnen volgen hoe een individueel geoormerkt vermogen zich ontwikkelt, zeggen Maarten Blacquière (CFRO) en Stefan van der Bijl (Managing Director Group Finance) tegen CFO.nl. “Het is aan ons om uit te leggen dat de deelnemer een goed pensioen opbouwt tegen een verantwoord kostenniveau”, aldus Van der Bijl.

APG staat hierbij voor een mega-operatie, want voor alle 4,8 miljoen deelnemers aan pensioenregelingen die via APG worden belegd, moet het fonds een persoonlijk pensioenvermogen vaststellen. Voor werkenden die nog pensioen opbouwen, betekent dit ook dat APG inzicht moet geven in hun persoonlijke risico- en beleggingsprofiel.

LEES hier het hele interview met Maarten Blacquière en Stefan van der Bijl van pensioenuitvoerder APG op CFO.nl