• Ondernemer Michael Quan (44) wist al vroeg dat hij jong met pensioen wilde gaan, nadat hij zijn ooms dat had zien doen.
  • De Amerikaan verkocht zijn IT-bedrijf en stopte zijn vermogen in ‘passieve inkomstenstromen.’
  • Hij verdient geld met vastgoed, dividend uit aandelen en zijn blog, en hoeft sinds zijn 36e niet meer te werken.

De Amerikaan Michael Quan wilde graag vroeg met pensioen in navolging van sommige familieleden, die al op jonge leeftijd financiële onafhankelijk waren geworden.

Hij verkocht zijn zelf opgebouwde IT-bedrijf aan een private equity-investeerder. De opbrengst daarvan stopte hij in zaken die passief inkomen opleveren.

Sinds hij 36 is, hoeft Quan niet meer te werken om geld te verdienen.

“Mijn dochter was destijds één jaar oud”, zegt de inmiddels 44-jarige Quan tegen Insider. “Dus ik vond dat een goed moment voor vervroegd pensioen, zodat ik veel tijd aan mijn gezin kon besteden. Helemaal thuis aanwezig zijn tijdens haar eerste levensjaren was mijn belangrijkste drijfveer.”

Quan heeft zijn financiën zo opgezet dat hij van zijn vermogen kan leven, dat kan laten groeien en passief inkomen verwerft. Hij deelt met ons de drie belangrijkste inkomstenbronnen die hem jaarlijks geld opleveren.


1. Vastgoed

In 2020 verdiende Quan 59.000 dollar, omgerekend bijna 50.000 euro, uit vastgoed. Vastgoedinvesteringen vormden daarmee bijna driekwart van zijn passieve inkomen.

Hij bezit en verhuurt drie woningen in Nevada, twee familiehuizen en een appartement. De huizen brengen elke maand geld in het laatje van vaste huurders en het appartement wordt verhuurd via Airbnb en zorgt daarmee voor onregelmatige inkomsten.

Daarnaast participeert Quan in een vastgoedinvesteringsbedrijf van zijn familie, dat meerdere woningen bezit in Californië. Alle inkomsten daaruit, zoals huur, worden verdeeld onder de eigenaren.

Tot slot heeft hij via een vastgoedontwikkelaar geld gestoken in een groot appartementencomplex in de stad San Antonio in Texas. Daarmee krijgt hij extra huurinkomsten binnen.

Lees ook: Ook beleggen in vastgoed? Dit zijn 9 tips van Myrthe de Groot die participeert in ruim 100 panden


2. Dividend uit een beleggingsportefeuille

Afgelopen jaar kreeg Quan zo'n 13.000 dollar (omgerekend bijna 11 duizend euro) aan dividend uitgekeerd. Dit bedrag vertegenwoordigt ongeveer 16 procent van zijn passieve inkomen. Hij belegde in traditionele beleggingsfondsen, EFT's (Exchange Traded Funds) en individuele aandelen.

Quan kiest ervoor om de ontvangen dividenden te herbeleggen., zodat vermogen dat in aandelen zit verder groeit.

Zijn hoogste dividenduitkeringen kwamen het afgelopen jaar uit deze drie ETF's:

"Ik kies voor een combinatie van groei-ETF's en dividend-ETF's", zegt Quan. "Om eerlijk te zijn variëren de meeste dividenduitkeringen van jaar tot jaar flink, afhankelijk van welke sectoren het best presteren."

Lees meer: 10 vragen over beleggen in ETF’s, hét must-have product voor elke particuliere belegger

"Om mijn beleggingsportefeuille gebalanceerd te houden, kies ik heel bewust voor de mix van groei-ETF's en dividend-ETF's. Soms is dividend heel fijn, maar op andere momenten is groei juist goed. Het gaat echt om de balans, omdat de markten zich op verschillende manieren ontwikkelen", zegt Quan.


3. Inkomsten uit een blog

Quan heeft een blog genaamd Financially Alert waar hij geldtips deelt en manieren om financieel onafhankelijk te worden.

Hij vindt bloggen leuk, maar verdient daar ook geld mee. De inkomsten komen van advertenties, affiliate marketing en abonnees. Afgelopen jaar verdiende hij hiermee zo'n 10.000 dollar.

LEES OOK: Ook voor je 40e met pensioen? Zo haalbaar zijn 4 strategieën van de Fire-beweging