Premium content ophalen
  • De Fire-beweging (Financial Independence Retire Early) is uit de Verenigde Staten overgewaaid naar Nederland.
  • Het kernidee is simpel: zuinig leven, veel sparen en slim investeren zorgen ervoor dat je vroeg kunt stoppen met werken. Idealiter als je nog dertiger bent, maar dat is niet altijd realistisch.
  • Business Insider rekent voor hoe groot de invloed is van zaken als veel sparen, de beschikking over een startkapitaal, tijd en rendement bij het bereiken van financiële onafhankelijkheid.

Het menselijke verlangen naar een zelfvoorzienend leven, zonder de noodzaak om te moeten werken en met weinig stress, is van alle tijden. Voor de meeste mensen is dat een een stip aan de horizon: pensioen als je 65-plusser bent. Maar niet iedereen wil wachten tot de AOW-uitkering maandelijks wordt bijgestort.

De drang om snel financieel onafhankelijk te worden ligt aan de basis van de Fire-beweging (Financial Independence Retire Early). Die is ontstaan in de Verenigde Staten en heeft inmiddels ook aanhangers in Nederland.

Veel van de huidige ideeën van de Fire-beweging, zoals zuinig leven, zo veel mogelijk sparen en slim beleggen, werden uit de doeken gedaan in het geldboek ‘Your Money or Your Life‘ van Vicki Robin en Joe Dominguez uit 1992. Veel Fire-aanhangers beschouwen dit boek als dé Bijbel voor financiële onafhankelijkheid.

Premium content ophalen