Ondernemers die ziek zijn of om een andere reden tijdelijk niet kunnen werken, mogen hun opgebouwde lijfrente- of bankspaartegoed gebruiken om van te leven. Een goed plan, vindt Z24-columnist Paul van der Kwast.

Nu nog krijg je een zeer demotiverende belastingboete – namelijk 20 procent revisierente – voor de kiezen als je geld opneemt uit je pensioenpot omdat je (tijdelijk) niet kunt werken. In feite profiteert in dat geval de Belastingdienst van jouw ziekte.

Maar vanaf volgend jaar mogen ondernemers bij ziekte wel ongestraft hun pensioenpot aanspreken en betaal je alleen nog maar ‘gewoon’ inkomstenbelasting over opgenomen uitkeringen.

Deze maatregel vermindert de noodzaak om een peperdure arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) te nemen. De aov is voor ondernemers een bron van irritatie. Veel ondernemers zouden zich best willen verzekeren, maar doen dat niet vanwege de hoge kosten en de vele uitsluitingen.

Want als je ‘m nodig hebt omdat je ziek bent of een been hebt gebroken, krijg je vaak niets. Bijvoorbeeld omdat-ie pas ingaat na 6 of 12 maanden ziekte, of omdat je alleen verzekerd bent tegen ongelukken tijdens werktijd gebeuren en niet op het voetbalveld. Had je natuurlijk kunnen weten toen je ‘m afsloot, maar een verzekering die niets uitsluit is helemaal niet te betalen.

Gelukkig zijn er de laatste tijd wel alternatieven, zoals het broodfonds. De voorgestelde belastingmaatregel is een verdere aanvulling op de dure verzekeringen, waarbij je dus je eigen buffer tegen ziek, zwak en misselijk opbouwt.

Een enkeling zal dankzij de maatregel zelfs een belastingvoordeel kunnen behalen. Dat is het geval als de inleg (de pensioenopbouw) is afgetrokken tegen het hoogste belastingtarief (52 procent), terwijl de uitkeringen tijdens arbeidsongeschiktheid worden belast tegen een lager tarief (42 of 36,5 procent, tarieven 2015). Daar staat tegenover dat je als je niet werkt wel de arbeidskorting misloopt.

Paul van der Kwast is financieel planner en journalist. Voor Z24 schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl