Op=Op Voordeelshop heeft faillissement aangevraagd. De budgetdrogisterijketen heeft naar eigen zeggen te maken met “uitdagende marktomstandigheden”. Onlangs gingen ook speelgoedketen Intertoys en kledingketen CoolCat al failliet.

De verwachting is dat de rechtbank Noord-Nederland morgen het definitieve faillissement uitspreekt en dat de 130 winkels dan nog wel even open blijven, stelt de keten zelf. Er werken 1.164 mensen bij Op=Op Voordeelshop. De tien franchisevestigingen vallen buiten het faillissement.

Op=Op sprak vorig jaar volgens retailnews.nl nog de ambitie uit om door te groeien naar 350 winkels, mede door in het gat te springen dat Kijkshop achterliet en ook mobiele telefoons en toebehoren te gaan aanbieden. Ook nam het enkele tientallen vestigingen over van Blokker en Marskramer en er werd zelfs een winkel geopend op Aruba. Die groeistrategie heeft veel liquiditeit gevraagd, stelt de retailer nu.

Te veel uiteindelijk, voor de aandeelhouders die de laatste jaren met alle vertrouwen in het businessplan extra financiële middelen ter beschikking hadden gesteld. Het is niet genoeg gebleken om de drogisterijketen overeind te houden. Ook wijst Op=Op erop dat de snel veranderende markt voortdurende aanpassing van de winkelformule en de bedrijfsvoering vraagt. De keten opende in 1997 in Klazienaveen de eerste winkel en heeft nu overal in Nederland filialen.

Pantyruzie

In 2016 was Op=Op betrokken bij een hoogoplopend conflict over de panty’s en het ondergoed van Patricia Paay. Haar voormalige buurman en zakenpartner Maarten Oostvogel had een kledingcollectie onder het merk LaPaay op de markt gebracht, die vooral verkocht werd bij Op=Op. Maar door een knallende ruzie tussen de distributeur en de leverancier, verscheurde de drogisterijketen volgens RTL Z uiteindelijk het contract. Eerder was Patricia Paay zelf ook al naar de rechter gestapt om meer geld te krijgen voor de panty’s en ondergoed die onder haar naam werden verkocht.

Patricia Paay

Met het faillissement van Op=Op Voordeelshop verdwijnt opnieuw een landelijke keten uit de winkelstraten. Uit de recente faillissementen van Intertoys en CoolCat en eerder ook andere Kijkshop, Perry Sport, The Phone House, Scapino, Schoenenreus en natuurlijk V&D, blijkt dat de opmars van online-winkelen een levensgrote bedreiging is voor fysieke winkels die niet onderscheidend genoeg zijn met hun winkelformule.

Lees hier meer over failliete winkelketens: