De eigenaar van Intertoys haalt door een slimme constructie mogelijk toch winst uit de failliete speelgoedketen.

Het Britse Alteri heeft zich bij het faillissement een dubbelrol toebedeeld, meldt het FD. De investeringsmaatschappij is behalve aandeelhouder ook de belangrijkste schuldeiser.

Doorgaans staat de grootaandeelhouder juist achteraan het rijtje schuldeisers maar Alteri komt zelfs nog vóór de fiscus aan de beurt.

Alteri nam Intertoys eind 2017 over van de familie Blokker en heeft toen een lening aan de keten verstrekt, waarmee het de pandrechten op de speelgoedvoorraden heeft verworven. Dankzij die pandrechten is de investeerder de eerste schuldeiser in plaats van de laatste.

‘Speelgoedvoorraad ter waarde van tientallen miljoenen euro’s’

Naar verluidt zou de inkoopwaarde van de speelgoedvoorraden tientallen miljoenen euro’s bedragen, schrijft het FD. En dat terwijl Alteri ‘slechts’ 10 miljoen euro voor Intertoys zou hebben betaald. De Britten zouden dus met winst uit het faillissement kunnen komen.

Afgelopen donderdag hebben bewindvoerders van Intertoys aan de rechter gevraagd de uitstel van betaling om te zetten in faillissement. De winkels blijven voorlopig open om de kansen op een doorstart te vergroten. De mogelijkheden daarvoor worden momenteel onderzocht.

Ook in dit proces heeft Alteri een bijzondere positie. Door de pandrechten mag de investeerder op elk moment de voorraden opeisen. Dit recht kan eventueel worden ingezet op het moment dat een kandidaat-koper Alteri niet aanstaat. Op die manier houdt de investeerder een vinger in de pap bij het proces van een eventuele doorstart.

Legale constructie

Volgens het FD is het uitzonderlijk dat aandeelhouders pandrechten hebben, maar wel legaal.

Bij Intertoys werken 3200 werknemers verdeeld over 286 winkels en twee distributiecentra. Voor hen is collectief ontslag aangevraagd. Ook het servicekantoor in Amsterdam valt onder het faillissement. Het bankroet geldt niet voor de winkels van ruim honderd franchisenemers in Nederland. Ook de Belgische activiteiten vallen buiten het faillissement.

Alteri dacht ten tijde van de overname goed gebruik te kunnen maken van de “sterke positie” die Intertoys heeft op de speelgoedmarkt, die een aantal moeilijke jaren achter de rug heeft. Inmiddels is duidelijk dat er meer nodig is dan de inhaalslag van de afgelopen veertien maanden.

Lees meer: