Kledingwinkelketen CoolCat vraag voor zijn Nederlandse onderdelen faillissement aan. Net als veel andere winkelketens kampt het bedrijf met “zeer uitdagende” marktomstandigheden.

Het bedrijf sloot jaren achtereen met “aanzienlijke verliezen”. De warme en lange zomer van 2018 en de tot dusver zachte winter van 2019 gaven het laatste zetje. Bij CoolCat werken in totaal 1450 mensen, waarvan 1180 in Nederland. Veel van de medewerkers zijn parttimers.

Het faillissement wordt naar verwachting dinsdag door de rechter uitgesproken en geldt voor de vennootschappen CoolCat Fashion en CoolCat Nederland. De buitenlandse entiteiten van CoolCat vallen buiten het faillissement. Er wordt gekeken of er een doorstart van de keten mogelijk is.

CoolCat telt in Nederland 80 winkels. Daarnaast heeft de keten zeventien winkels in België, zes in Frankrijk en twee in Luxemburg. Daarnaast heeft CoolCat in deze landen en in Duitsland een webshop. De winkels en de webshop van CoolCat blijven tot nader order open.

CoolCat-oprichter Roland Kahn wilde stap terug doen

Cool Cat-oprichter Roland Kahn gaf afgelopen jaar aan in 2021 te willen stoppen als directievoorzitter van zijn modebedrijf Coolinvestments. Hij wilde de leiding overlaten aan zijn twee 34-jarige zoons, zei hij afgelopen jaar in gesprek met het AD.

“Ze werken beiden in het bedrijf. Ze zijn beter, sneller en alerter dan ik”, aldus Kahn. “De komende drie jaar trek ik me geleidelijk terug uit het bedrijf. Wat mijn rol in de toekomst wordt bepalen mijn zoons.”

Coolinvestments is het moederbedrijf van winkelketens als America Today, MS Mode en ook CoolCat, waarvoor nu dus het faillissement wordt aangevraagd.

De geschiedenis van het mode-imperium gaat terug tot 1979, toen Roland Kahn de eerste CoolCat-winkel in Amsterdam opende.

Hij werkte op dat moment als inkoopassistent bij de Bijenkorf en stond op de rol om promotie te maken. Toch besloot hij voor zichzelf te beginnen. Waarom? “Omdat ik beter geschikt ben als kleine baas dan als grote knecht”, zei Kahn in 2006 tegenover VK Banen. “Ik wist het altijd beter. Nog altijd trouwens.”

Coolinvestments in de problemen

Door verschillende overnames bouwde de schatrijke Kahn een mode-imperium op met vestigingen in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Spanje.

De laatste jaren ging het wat minder met de bedrijven van Kahn. MS Mode moest in 2016 faillissement aanvragen, maar maakte later een doorstart onder de paraplu van Coolinvestments. Wel moest het modebedrijf dat jaar een verlies van ruim 15 miljoen euro slikken.

In 2017 maakte de onderneming als geheel weer winst, gaf Kahn afgelopen jaar aan tegenover het AD. “Alleen CoolCat maakt nog een klein verlies.”

LEES OOK: Kaalslag in de winkelstraat: de 21 opvallendste faillissementen van de afgelopen 5 jaar, van V&D tot SuperTrash