De laatste tijd veelgeplaagde Justin Trudeau kan aanblijven als premier van Canada, maar moet wel op zoek naar de steun van een of meerdere andere partijen, omdat hij zijn meerderheid in het parlement kwijt is.

Na het tellen van 99,7 procent van de stemmen blijkt dat zijn Liberale Partij uitkomt op 157 van de 338 zetels, terwijl er voor een meerderheid 170 zetels nodig zijn. De Liberal Party of Canada behaalde bij de vorige verkiezingen in 2015 nog 184 zetels. Toch is de uitslag van de verkiezingen een opluchting voor Trudeau, omdat hij en zijn partij de laatste tijd geplaagd werden door schandalen.

Zo doken er vorige maand foto’s en video’s op van Trudeau waarop hij donker geschminkt was. Dit zogeheten ‘blackfacing’ staat in de VS en Canada als zeer racistisch te boek. En eerder dit jaar stapten twee vrouwelijke ministers op die door Trudeau onder druk waren gezet een van corruptie beschuldigd bouwbedrijf niet al te zwaar te straffen. En zijn groene kiezers nemen hem zijn miljardeninvestering in een nieuwe oliepijplijn ook niet in dank af.

Maar ondanks dat de ‘Trudeaumania’ van rondom zijn eerste verkiezing al lang is weggeëbd, kan hij dus toch opnieuw vier jaar gaan regeren.

Toen de uitslag maandagavond laat op basis van de exitpolls langzaam duidelijk begon te worden, bedankte de 47-jarige premier zijn kiezers al voor het vertrouwen “om het land in de juiste richting te bewegen”. Volgens Trudeau is er gekozen voor “een progressieve agenda en sterke actie tegen klimaatverandering”. Ook zei hij “te zullen vechten voor alle Canadezen”.

Oppositieleider Andrew Scheer kreeg met zijn Conservatieve Partij meer kiezers achter zich dan de liberalen van Trudeau, maar behaalde dankzij het kiesdistrictenstelsel toch beduidend minder zetels. Trudeau had beloofd het kiesstelsel te hervormen, maar heeft die belofte niet waargemaakt. De Conservatieven komen uit op 121 zetels, maar Scheer kwam wel met een waarschuwing voor Trudeau die nu de samenwerking met andere partijen gaat zoeken: “Mister Trudeau, als uw regering valt zullen de Conservatieven klaar zijn en zullen we winnen.”

De Amerikaanse president Donald Trump botste de laatste jaren regelmatig met Trudeau, maar feliciteerde hem op Twitter van harte met zijn “prachtige en zwaar bevochten overwinning”. Hij zei uit te kijken om “samen te werken aan de verbetering van onze twee landen”.

Lees ook op Business Insider