Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:57

Het Openbaar Ministerie heeft voor een totaalbedrag van ruim 11,5 miljoen euro beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de mondkapjesaffaire.

De verdenking tegen het bestuur van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) is uitgebreid met verduistering.

In februari maakte het OM bekend dat zij een strafrechtelijk onderzoek was gestart naar, onder meer, (ex-)bestuurders van SHA, onder wie Sywert van Lienden.

Afgelopen donderdag heeft de rechtbank in Amsterdam Van Lienden en andere betrokkenen bij de Stichting Hulptroepen Alliantie geschorst uit het bestuur, na een verzoek van het Openbaar Ministerie hiertoe.

De rechtbank benoemde een tijdelijk, nieuw bestuur dat vervolgens de aansprakelijkheid van het oude bestuur onderzoekt. "Het is mogelijk dat op die manier het geld dat ten nadele van de stichting in de aparte BV is gevloeid aan de stichting zal moeten worden terugbetaald en besteed conform het doel van de stichting", aldus het OM.

In maart werd bekend dat het OM een strafrechtelijk onderzoek startte naar aanleiding van een aangifte van Randstad. Het uitzendconcern stelde personeel aan Hulptroepen Alliantie beschikbaar omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid.

Later bleek echter dat Van Lienden en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou hij samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

De rechtbank neemt op een later moment een besluit of Van Lienden en de andere betrokkenen ook als bestuurslid ontslagen moeten worden. "De zitting staat op dit moment gepland op 12 mei", meldde de rechtbank.

LEES OOK: Camille van Gestel, bekend van de mondkapjesaffaire, is een nieuw bedrijf begonnen: voor €0,35 per dag plant hij bomen om je CO2-footprint te compenseren