Camille van Gestel, een van de hoofdpersonen uit de mondkapjesaffaire rond Sywert van Lienden, is een nieuw bedrijf begonnen.

Met Nanook Earth strijdt hij tegen opwarming van de aarde door bomen te laten planten. Voor zo’n 128 euro per jaar compenseer je je CO2-footprint.

Het bedrijf zegt CO2-compensatie breder aan de man te willen brengen dan de organisaties die dat al doen.

Het stof van de mondkapjesaffaire rond Sywert van Lienden is nog niet helemaal neergedaald, maar een van de hoofdpersonen, Camille van Gestel, heeft een nieuwe onderneming opgericht. Met Nanook Earth, wil hij Europeanen zo ver krijgen hun CO2-footprint volledig te compenseren met het planten van bomen.

Daarmee blijft Van Gestel op het pad van sociaal ondernemen. Tot juni 2020 was hij betrokken bij WakaWaka, dat hij in 2012 oprichtte met ondernemer Maurits Groen om arme gebieden te voorzien van elektriciteit op zonne-energie.

In 2020 zette Van Gestel zich samen met Sywert van Lienden en Bernd Damme in om Nederland van het mondkapjestekort af te helpen. De drie beloofden op meerdere plekken op non-profitbasis te werken, waarmee ze gratis hulp kregen van organisaties als Randstad en Coolblue.

Maar later bleek uit publicaties van De Volkskrant en Follow the Money dat de drie miljoenen hebben overgehouden aan een megadeal met de overheid. Van Lienden het meest met zo’n 9 miljoen euro. Damme en Van Gestel konden ieder ruim 5 miljoen euro bijschrijven.

Nanook besteedt jouw euro's aan organisaties die bomen planten

Met zijn nieuwe bedrijf, waarvan ook Andy Brees oprichter is, strijdt Van Gestel tegen klimaatverandering.

"Wij planten bomen voor jou", luidt het op de website van Nanook Earth. Voor 0,35 euro per dag, ofwel zo'n 128 euro per jaar, laat je 100 bomen planten waarmee je een jaar lang klimaatpositief bent. Als het even kan, nodig je ook vrienden uit om dat te doen en promoot je het bomen planten op social media. In ruil daarvoor krijg je meer bomen.

Het idee is dat op die manier een sneeuwbaleffect ontstaat waarmee Nanook sneller haar doel bereikt: binnen tien jaar 500 miljoen Europeanen CO2-neutraal krijgen, om zo de wereldwijde temperatuurstijging onder 1,5 graad te houden, de doelstelling in het Klimaatakkoord van Parijs.

Van Gestel en zijn team gaan er niet zelf met een schop opuit om een bomen te planten. Dit wordt gedaan door "ervaren bomenplanters." De organisaties waar Nanook aan doneert zijn Eden Reforestation Project en Trees for the Future. Een Excel-sheet op de website toont dat Nanook inmiddels 10.000 bomen via Eden Reforestation Projects heeft geplant in Afrika.

Deze organisatie geeft een bewijs af van ontvangen bedragen en de hoeveelheid bomen die daarvoor zijn geplant. Een Google Drive-link in de Excel-sheet van Nanook verwijst naar een map met certificaten die Business Insider heeft kunnen inzien na toestemming te hebben gekregen.

Maar je kan ook rechtstreeks doneren

Je kunt ook rechtstreeks doneren aan Trees for the Future of het Eden Reforestation Project, dus waarom zou je dat via Nanook doen?

In de FAQ van Nanook valt te lezen dat je met een rechtstreekse donatie aan de organisaties lagere plantkosten betaalt. Bij Nanook betaal je meer omdat het een belangrijk deel van de inleg gebruikt om "bekendheid te genereren." De huidige bomenplantinitiatieven treden te weinig naar buiten toe, legt Van Gestel uit in Milieu Magazine, waarvan zijn voormalig WakaWaka-compagnon Maurits Groen de hoofdredacteur is.

Van Gestel zegt te willen leren van grote merken als Nike en Apple, want "iedereen kent ze." "Alleen wil ik met Nanook de reclame-euro’s inzetten voor een beloning in bomen om een ‘inktvlekwerking’ te veroorzaken."

Van elke euro die je bij Nanook spendeert, gebruikt het bedrijf "ongeveer een kwart direct om bomen te planten om jouw CO2 uit de lucht te halen", lezen we bij de FAQ. Daarnaast gaat een kwart naar bomen die je verdient met online betrokkenheid en nog eens een kwart gaat naar de bomen die je krijgt met het uitnodigen van vrienden. Een kwart blijft over voor administratie , salarissen en andere (marketing)kosten.

Bv zonder winstoogmerk?

Daarmee lijkt er niets aan winst over te blijven, maar ondanks dat is Nanook geen stichting. Reden is dat een stichting beperkt is in hoe zij haar middelen besteedt, wordt bij de FAQ uitgelegd. Bij een stichting moeten alle opbrengsten aangewend worden voor het doel dat in de statuten staat beschreven.

Een stichting heeft ook geen eigenaar, alleen een oprichter of investeerder en die mogen geen aanspraak maken op het vermogen van de stichting. "Wij vinden echter dat een belangrijk deel van de inkomsten gebruikt moet worden om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Alleen dan kunnen we een noemenswaardige impact maken op het klimaat probleem", aldus Nanook.

Het bedrijf belooft jaarlijks de cijfers te publiceren en toekomstige dividenduitkeringen te besteden aan de doelstelling om CO2 uit de lucht te halen of uitstoot te voorkomen.

Van Gestel zegt in Milieu Magazine in gesprek te zijn met een aantal bedrijven om die met personeel en klanten te laten instappen, waaronder een pensioenfonds en een verzekeraar. Ook wil hij MKB-bedrijven benaderen om die mogelijkheid aan hun personeel aan te bieden.

Voor vragen van Business Insider was Nanook of Van Gestel niet direct bereikbaar.

LEES OOK: 5 dingen die je moet weten over Bernd & Camille, de vrienden van Sywert die elk ruim €5 miljoen opstreken met de omstreden mondkapjesdeal