• Zo’n 500 van de 770 medewerkers van OpenAI dreigen op te stappen, tenzij alle toezichthoudende bestuurders vertrekken.
  • Het bedrijf achter de razend populaire chatbot ChatGPT ontsloeg vrijdag onverwacht topman Sam Altman.
  • “Uw acties hebben duidelijk gemaakt dat u niet in staat bent toezicht te houden op OpenAI”, schrijft het personeel in een brief aan het bestuur.
  • Lees ook: Ontslagen topman Sam Altman van OpenAI gaat aan de slag bij Microsoft

Zo’n vijfhonderd medewerkers van OpenAI dreigen op te stappen, tenzij alle huidige leden van de raad van bestuur vertrekken. Dat staat in een brief van het personeel aan het bestuur. Daarmee wordt de toekomst van de kunstmatige intelligentie-start-up steeds onzekerder.

Afgelopen vrijdag werd topman Sam Altman van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI onverwacht ontslagen, omdat het bestuur van OpenAI het vertrouwen in hem was kwijtgeraakt. Hij was volgens het bestuur niet altijd openhartig in zijn communicatie, aldus een verklaring. OpenAI-medeoprichter Greg Brockman stapte vervolgens uit protest over het ontslag van Altman zelf op.

Altman gaat nu aan de slag bij softwareconcern Microsoft, maakte Microsoft-topman Satya Nadella maandag bekend. Nadella stelt dat Altman samen met de opgestapte Brockman leiding gaat geven aan een nieuw team dat gaat werken aan geavanceerd onderzoek rond kunstmatige intelligentie. Volgens de medewerkers van OpenAI heeft Microsoft hen ervan verzekerd dat er vacatures zijn voor alle werknemers bij een nieuwe dochteronderneming.

“Uw acties hebben duidelijk gemaakt dat u niet in staat bent toezicht te houden op OpenAI”, staat in de brief van het personeel. Het personeel eist dat Altman opnieuw wordt aangesteld als topman. Ook willen ze dat er twee nieuwe onafhankelijke directeuren in de raad van bestuur komen. OpenAI heeft ongeveer 770 mensen in dienst.

Bestuurslid Ilya Sutskever, die medeverantwoordelijk is voor het vertrek van Altman, is ook een van de ondertekenaars van de brief. Hij zegt nu spijt te hebben van het eruit werken van de topman. "Ik betreur ten zeerste mijn deelname aan de handelingen van het bestuur. Het was nooit mijn bedoeling om OpenAI schade te berokkenen. Ik hou van alles wat we samen hebben opgebouwd en ik zal er alles aan doen om het bedrijf te herenigen", schrijft Sutskever op X.

Het bestuur van de onderneming heeft nog niet gereageerd op de eisen van het personeel.

LEES OOK: Dit is het meest opvallende aan het ontslag van Sam Altman als CEO van de maker van ChatGPT: hij kreeg de boodschap tijdens een videovergadering via Google Meet