• Topman Sam Altman van AI-startup OpenAI werd afgelopen vrijdag tijdens een Google Meet-vergadering ontslagen, beweert zijn voormalige collega Greg Brockman.
  • OpenAI is de maker van ChatGPT en wordt financieel zwaar gesteund door Microsoft.
  • Op sociale media worden er grappen gemaakt dat OpenAI kennelijk Google Meet gebruikt, een concurrent van Microsoft Teams.
  • Lees ook: Ontslagen topman Sam Altman van OpenAI gaat aan de slag bij Microsoft

Afgelopen vrijdag was geen goede dag om hoog in de boom te zitten bij OpenAI. De maker van ChatGPT ontsloeg Sam Altman, die tot dat moment de CEO van het bedrijf was.

Ook topbestuurder Greg Brockman werd op de hoogte gesteld dat hij niet langer onderdeel van het bestuur van OpenAI zou zijn. Dat laatste werd duidelijk toen Brockman zijn situatie bekendmaakte op X. Brockman liet daarna nog weten dat hij zelf ontslag had genomen bij OpenAI.

Op sociale media werd vooral gereageerd op een opvallend detail uit de post van Brockman op X: de vergadersoftware die OpenAI gebruikte om zijn topmensen weg te sturen. Er werd namelijk gebruik gemaakt van Google Meet, terwijl OpenAI financieel zwaar gesteund wordt door Microsoft, dat met Teams een soortgelijk product heeft.

Sommige gebruikers van X zagen er de humor van in en maakten er grappen over. “Wacht, serieus? Ze hebben Sam Altman op Google Meet ontslagen? Ongelooflijk! Hadden ze er niet op zijn minst een Microsoft Teams-meeting van kunnen maken?”, zei een gebruiker op X.

En andere X-gebruiker grapte: "Dat Altman via Google Meet werd ontslagen, zegt alles wat je moet weten over Microsoft Teams."

Anderen beweren dat het besluit om de top van OpenAI de laan uit te sturen, mogelijk goed nieuws is voor Google. Rishikesh Taksale, creatief contentmanager, plaatste een afbeelding op X van mensen bij Google die juichen terwijl ze het belletje afluisteren.

Microsoft verrast door ontslag van Sam Altman bij OpenAI

Niet alleen mensen binnen OpenAI (en op X) waren geschokt door het besluit van de toezichthoudende commissarissen om Altman de laan uit te sturen. Ook bij Microsoft kwam dit als een verrassing. De top van de techgigant kreeg slechts enkele minuten voor het ontslag van Altman een waarschuwing van wat er te gebeuren stond.

Microsoft is de grootste investeerder in OpenAI en heeft tot nu toe zo'n 13 miljard dollar in het bedrijf gestoken. Alleen al dit jaar tekende het bedrijf voor een geldinjectie van 10 miljard dollar in een deal waarin stond dat een gedeelte van de winst van OpenAI naar Microsoft zal vloeien. Daarnaast werkt de chatbot van zoekmachine Bing ook op technologie van OpenAI.

Op dit moment lijkt de relatie tussen OpenAI en Microsoft nog intact. Interim-CEO Mira Murati van OpenAI vertelde werknemers vrijdag in een bedrijfsbrede meeting dat het partnerschap stabiel was.

Ook topman Satya Nadella van Microsoft bevestigde dat zijn bedrijf zich aan de langdurende overeenkomst met OpenAI zal houden.

Maar dat kan nog veranderen. Beide CEO's bevestigden een goede relatie van Microsoft en OpenAI op een moment dat nog niet bekend was dat Altman voor Microsoft aan de slag gaat. En dat is niet alles. Greg Brockman zet dezelfde stap. Beide topbestuurders zullen een onderzoeksteam leiden dat zich richt op artificial intelligence.

Daarmee is de onrust bij OpenAI waarschijnlijk alleen maar groter geworden. Het bedrijf probeerde - naar verluidt - onder druk van investeerders dit weekend Altman weer terug op zijn oude plek te krijgen, maar dat is niet gelukt.

LEES OOK: Google, OpenAI en Microsoft willen gebruikers verantwoordelijk stellen voor het genereren van auteursrechtelijk beschermde data met AI-tools