• De ontslagen topman Sam Altman van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI gaat aan de slag bij Microsoft, volgens diens baas Satya Nadella.
  • Altman en de opgestapte president van OpenAI Greg Brockman gaan bij Microsoft leiding geven aan een nieuw team gericht op artificial intelligence (AI).
  • Altman werd vrijdag ontslagen bij OpenAI. Het bestuur zei geen vertrouwen meer in hem te hebben als leider van het bedrijf.
  • Lees ook: Felle kritiek op bestuur OpenAI na ontslag Sam Altman, meldt Bloomberg

De ontslagen topman Sam Altman van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI gaat aan de slag bij softwareconcern Microsoft. Dat heeft Microsoft-topman Satya Nadella gezegd.

Volgens Nadella gaat Altman samen met de opgestapte OpenAI-president Greg Brockman leiding geven aan een nieuw team dat gaat werken aan geavanceerd onderzoek rond kunstmatige intelligentie.

Altman werd vrijdag onverwacht ontslagen bij OpenAI. Het bestuur zei geen vertrouwen meer in hem te hebben als leider van het bedrijf. Volgens hen bleek uit onderzoek dat Altman “niet consistent openhartig was in zijn communicatie naar het bestuur en dat daardoor de uitoefening van zijn verantwoordelijkheden werd gehinderd”.

OpenAI-medeoprichter Brockman stapte vervolgens uit protest over het ontslag van Altman zelf op.

Investeerders in OpenAI waren het niet eens met het besluit van het bestuur. Zij oefenden afgelopen weekend druk uit op de raad van commissarissen om de ontslagen topman terug te halen, zo meldde persbureau Bloomberg. Hieronder vielen ook grootaandeelhouder Microsoft en diens baas Nadella.

Ex-topman van Twitch nu aan het roer bij OpenAI

Het in 2015 opgerichte OpenAI is een belangrijke speler op de markt voor kunstmatige intelligentie. ChatGPT werd ongeveer een jaar geleden gelanceerd. Inmiddels ondervindt OpenAI steeds meer concurrentie van grote techbedrijven, zoals Google-moeder Alphabet, die ook aan AI werken.

OpenAI heeft inmiddels een nieuwe bestuursvoorzitter benoemd, Emmett Shear. Hij is medeoprichter en voormalig topman van videostreamingsite Twitch.

Nadella zegt op berichtendienst X dat Microsoft snel de middelen zal vrijmaken die Altman en Brockman nodig hebben om succesvol te zijn. Hij verklaarde verder uit te kijken om Shear en zijn team te leren kennen en dat Microsoft toegewijd blijft aan het partnerschap met OpenAI. Microsoft bezit bijna de helft van OpenAI.

LEES OOK: Felle kritiek op bestuur OpenAI na ontslag Sam Altman, meldt Bloomberg