De premies van zorgverzekeraar Menzis voor een basisverzekering stijgen in 2017 fors. Maandelijks zijn klanten komend jaar 119 euro kwijt, tegen 107 euro dit jaar, een verschil van 11 procent.

In Nederland is een basiszorgverzekering verplicht. Tot het eind van het jaar kan iedereen zijn huidige zorgverzekering opzeggen en overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Menzis kwam donderdag met de nieuwe tarieven naar buiten. “De hogere premie heeft rechtstreeks te maken met de toename van de zorgkosten in Nederland. De zorgkosten nemen toe, doordat mensen gemiddeld langer leven en meer zorg nodig hebben, doordat er betere – maar ook steeds duurdere – geneesmiddelen en behandelmethodes beschikbaar komen en door de uitbreiding van het basispakket”, aldus de verzekeraar.

Menzis verwacht, net als andere grote verzekeraars, dat de zorgkosten in Nederland de komende jaren blijven stijgen. Bij zorgverzekeraars als DSW (dat traditioneel als eerste met de nieuwe premie naar buiten komt) en CZ is de premiestijging voor volgend jaar circa 8 procent.

Dat de kosten van de basiszorgverzekering blijven stijgen, komt volgens CZ onder meer doordat de minister het basispakket heeft uitgebreid en er nieuwe, duurdere geneesmiddelen beschikbaar zijn gekomen.

Inschatting van Schippers

De premiestijgingen zijn veel groter dan waar minister Edith Schippers van Volksgezondheid van uitging. Op Prinsjesdag raamde de regering nog dat de stijging op slechts 3,50 euro zou uitkomen. Maar zorgverzekeraars hadden toen al twijfels over die raming.

Patiëntenfederatie Nederland noemde de hogere premies eerder een koude douche. “Alle koopkrachtberekeningen gaan uit van een stijging van 3,50 euro. Dit is drie keer zoveel.”

Schippers gaf eerder aan niet te reageren op afzonderlijke premie-bekendmakingen, maar te wachten tot alle premies bekend zijn. Wel vindt de minister dat zorgverzekeraars een buffer moeten hebben voor slechte tijden, maar dat ze niet meer geld achter de hand moeten houden dan nodig is.

“Ik vind het redelijk dat als de zorgverzekeraar een goed jaar heeft gehad dat hij daar dan ook wat van gebruikt om de premie laag te houden”, zei ze in de Tweede Kamer.

LEES OOK: Buitenlands pensioen? Dan betaal je de zorgpremie dubbel