In de laatste maand van 2014 is het aantal hypotheekaanvragen opnieuw fors gestegen. Vraag is wel of die trend doorzet.

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN), een leverancier van software voor financiële intermediairs, registreerde afgelopen december 28.938 hypotheekaanvragen, een plus van 23 vergeleken met een maand eerder.

“HDN heeft tot en met december van dit jaar 225.804 unieke hypotheekaanvragen geregistreerd. Dat is bijna 50 procent hoger in vergelijking met 2013”, aldus directeur Dorine van Basten.

De sterke cijfers voor nieuwe hypotheekaanvragen passen in het beeld van een huizenmarkt die langzaam uit het dal klimt. Zo blijkt uit metingen van Het Kadaster dat huizenprijzen sinds de zomer van 2014 een licht stijgende lijn vertonen.

Huizenmarkt in 2015

Vraag is wel wat de huizenmarkt in 2015 doet, want huiseigenaren krijgen met diverse lastenverzwaringen te maken. Zo gaat het maximale percentage voor de hypotheekrenteaftrek een half procentpunt omlaag naar 51 procent. Ook mag je sinds dit jaar een hypotheeklening van hooguit 103 procent van de woningwaarde afsluiten.

Belangrijk is ten slotte dat huiseigenaren bij de start van 2015 door strengere leennormen op vergelijkbare basis minder kunnen lenen.

Maar er is één grote meevaller: hypotheekrentes dalen. Intermediair De Hypotheekshop berekende dat huiseigenaren bij de start van 2015 per saldo nog ongeveer evenveel kunnen lenen als begin 2014, omdat de hypotheekrentes in een jaar tijd fors zijn gedaald.

Zie ook het artikel: 3 grafieken, zo extreem laag zijn de hypotheekrentes

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl