Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • AH en KPN gaan megaveel energie besparen met ecostand op servers in datacenters
  • App van Sony helpt chefkoks aan optimale smaakcombinatie
  • Overgebleven medicijnen veilig naar volgende apotheker met Nederlands PharmaSwap

 

1. Ecostand gaat megaveel energie besparen in datacenters AH en KPN

Datacenters verbruiken veel energie en daar wil een groep grote bedrijven iets aan doen door hun servers in Amsterdam op ‘ecomodus’ te zetten, meldt het Financieele Dagblad. Onder andere Booking.com, KPN en Albert Heijn doen mee aan het experiment van drie jaar.

De ‘ecomodus’ levert een besparing op die gelijkstaat aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 100.000 huishoudens. Servers in de ecostand zullen niet inboeten op prestaties omdat het een bestaande instelling is die kan worden ingezet op rustige momenten waarop de servers minder hoeven te verwerken, zegt Marjolein Bot, Challenge Lead Energie bij de Amsterdam Economic Board tegen BNR. "Het is geen technologisch vraagstuk maar een gedragsvraagstuk."

Het jaarlijkse verbruik van de gezamenlijke datacenters in Amsterdam en Haarlemmermeer staat gelijk aan dat van 700.000 huishoudens per jaar. De gemeenten hebben daarom besloten tijdelijk geen datacenters toe te laten.

2. App van Sony helpt chefkoks aan optimale smaakcombinatie

Ook smaakpapillen krijgen tegenwoordig hulp van kunstmatige intelligentie, bleek tijdens Fusión, een gastronomiebeurs die plaatsvindt in Madrid. De Canadese smaakexpert François Chartier presenteerde daar een app van Sony die chefkoks helpt om ingrediënten op de beste manier met elkaar te combineren op basis van een database met een miljoen recepten.

De app houdt rekening met de verschillende smaken, texturen, kleuren en moleculen van de ingrediënten en verzamelt gegevens over de de locatie en de temperatuur. Ook wordt rekening gehouden met de eetcultuur van een land. “De app kan een chefkok helpen bij de uitwerking van zijn creatie”, zei Chartier.

Wie aan de slag wil moet nog even geduld hebben. De kookapp wordt naar verwachting over twee of drie jaar gelanceerd.

3. Overgebleven medicijnen veilig naar volgende apotheker met Nederlands PharmaSwap

We kennen in Nederland al de Swapfiets, Swapphone en TicketSwap en nu is er ook PharmaSwap, meldt Duurzaam Bedrijfsleven. PharmaSwap is een online platform van de twee Amsterdamse apothekers Piter Oosterhof en Jelmer Faber, die in samenwerking met het deelplatform voor zorgorganisaties Floow2 Healthecare verspilling van medicijnen tegen willen gaan.

Op het platform kunnen apothekers aangeven welke niet gebruikte medicijnen ze over hebben zodat hun collega’s die kunnen overnemen. Als het aan de oprichters ligt, gaan apothekers eerst naar PharmaSwap voordat ze een dure bestelling doen. Volgens de twee is verspilling van medicijnen van mensen thuis lastig te voorkomen omdat geneesmiddelen daar verkeerd worden bewaard. “Bij de apotheker is de kwaliteit van het geneesmiddel gegarandeerd.”

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: In Noord-Holland, Flevoland en Utrecht komen er 20.000 publieke laadpunten bij voor elektrische auto’s