Premium content ophalen

Door een eigen bedrijf op te bouwen naast je baan, kun je ondernemen zonder financiële zekerheden te verliezen.

Maar die combinatie kan ook de groei van je bedrijf afremmen.

Ook loop je misschien interessante aftrekposten mis.

Business Insider zet 10 tips voor je op een rij hoe je dit slim aanpakt.

Veel mensen dromen ervan: ondernemer worden. Want wat is er nu inspirerender dan je helemaal te kunnen focussen op wat jíj leuk vindt, extra geld te verdienen en je werk helemaal naar eigen inzicht te kunnen indelen? Het vergt echter wel een flinke dosis lef om die stap ook daadwerkelijk te zetten. Je zet veel zekerheden overboord en juist in deze coronatijd kan dat je afschrikken.

Een slimme manier om een eigen bedrijf op te zetten zonder meteen alle schepen achter je te verbranden, is starten vanuit een vaste baan. Je blijft dan part time in loondienst en combineert dat met het ondernemerschap. Maar hoe doe je dat? En wat zijn potentiële valkuilen?

Financieel vangnet

Part time ondernemerschap biedt de kans om een bedrijf op te starten zonder dat je een groot financieel risico loopt. Omdat je een salaris hebt waarop je kunt terugvallen, hoef je je geen zorgen te maken dat je de rekeningen niet meer kunt betalen. Bovendien lopen je pensioenopbouw, bescherming tegen arbeidsongeschiktheid en opbouw van WW-rechten voor een deel door.

Zo’n financieel vangnet vermindert ook de druk om overhaast te werk te gaan. Je kunt over elke stap rustig nadenken, waardoor het risico op beginnersfouten een stuk kleiner wordt.

… maar soms lastig te combineren

De combinatie van een vaste baan en een eigen bedrijf kan wel pittig zijn. Zo ben je niet altijd bereikbaar en beschikbaar voor (toekomstige) klanten. Ook moet je strak kunnen plannen om de werkzaamheden goed te kunnen scheiden, want je baas zit er natuurlijk niet op te wachten dat jij onder werktijd telefoontjes voor je bedrijf afhandelt.

Omdat je er niet vol voor kunt gaan, duurt het bovendien langer voordat de onderneming echt van de grond komt.

Je loopt misschien interessante aftrekposten mis

Premium content ophalen