Sommige ondernemers, vooral in het mkb, vermijden de uitbetaling van een transitievergoeding aan zieke werknemers. Als die na twee jaar ontslagen mogen worden, houden ze de werknemers gewoon in dienst. Zonder loon te betalen. De werknemer ontvangt wel een WIA-uitkering.

Dat meldt de Volkskrant donderdag. De krant noemt het voorbeeld van een ondernemer in het oosten van het land die gewoon geen geld heeft voor de transitievergoeding. Hij vindt het onterecht dat hij, nota bene na het twee jaar lang doorbetalen van de zieke werknemer, óók nog een transitievergoeding moet betalen.

De gok die zo’n ondernemer neemt, is dat zo’n betrokken werknemer alsnog zelf een andere baan vindt en ontslag neemt. In dat geval hoeft de werkgever geen transitievergoeding te betalen.

Het UWV plaatst vraagtekens bij de praktijk, maar weet dat sommige juristen dit adviseren aan ondernemers. Het UWV verstrekt gewoon de WIA-uitkering na de twee jaar ziekte. Het is aan de betrokken werknemer om op te geven of hij nog inkomsten heeft uit een dienstverband. De combi is op zich niet verboden.

Risico’s voor werkgever

Het UWV wijst wel op de risico’s voor werkgevers: de werknemer kan, als deze alsnog beter wordt, zijn werkplek weer opeisen. Een ander risico is dat bij een eventuele nieuwe reorganisatie de werknemer gewoon zijn rechten behoudt. In theorie kan daardoor een gezonde werkende collega eerder ontslagen worden dan de ‘slapende’ werknemer.

Arbeidsrechtspecialist Lars Coumans, werkzaam bij Pellicaan Advocaten, vraagt zich ook af of het aanhouden van het dienstverband wel zo handig is. "Het kan als een boemerang bij je terugkomen." Hij wijst erop dat als de werknemer enkele jaren na die twee jaar alsnog moet vertrekken, de transitievergoeding ook weer hoger is opgelopen.

In het extreme geval dat de zieke 'slapende' werknemer overlijdt, heeft een werkgever ook nog bijzondere verplichtingen, zegt hij.

Vaststellingsovereenkomst

Volgens Coumans is het in dienst houden van zo'n zieke werknemer hooguit denkbaar als je er als werkgever zeker van bent dat de zieke werknemer zeer binnenkort alsnog beter wordt en weer inzetbaar is.

Hij wijst erop dat werkgever en werknemer heel goed met elkaar een 'vaststellingsovereenkomst' kunnen afsluiten -- een ontslag met wederzijds goedvinden -- waardoor je alsnog zo'n transitievergoeding vermijdt.

Asscher kritisch

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft geen goed woord over voor werkgevers die de transitievergoeding ontlopen voor zieke werknemers. "Deze manier van denken past niet bij fatsoenlijk werkgeverschap."

Volgens hem is zo'n praktijk mogelijk strijdig is met de Wet gelijke behandeling: je moet een zieke werknemer gelijk behandelen als een niet-zieke werknemer. En dus heeft een zieke werknemer recht op een transitievergoeding, net zoals deze recht heeft op bijvoorbeeld vakantiegeld.

Wel heeft Asscher begrip voor ondernemers die moeite hebben met de verplichting om een zieke werknemer twee jaar door te betalen. Volgens zijn woordvoerder werkt hij aan een voorstel om die duur te verminderen. "Als hij terug is van vakantie, gaat hij ermee aan de slag."

Lees ook

Zo bereken je een transitievergoeding (Ondernemer & Fiscus)

Voorbeeld van een vaststellingsovereenkomst (Ondernemer & Fiscus)

Sonia Beedie: 6 dingen die je moet weten over het nieuwe ontslagrecht

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl