Nederland wil miljoenen van dochter Oezbeekse leider in groot omkoopschandaal

Justitie eist een boete van bijna 5 miljoen euro tegen Takilant, een bedrijf waarvan de Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova de eigenares is.

Gulnara Karimova, de dochter van de Oezbeekse president Islam Karimov. Foto: EPA

Justitie eist een boete van bijna 5 miljoen euro tegen Takilant, een bedrijf waarvan de Oezbeekse presidentsdochter Gulnara Karimova de eigenares is. 

De firma wordt beschuldigd van het medeplegen van omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Het daarmee verkregen voordeel van meer dan 300 miljoen euro wil het Openbaar Ministerie ontnemen.

Onderzoek door de fiscale opsporingsdienst FIOD heeft volgens het OM uitgewezen dat de in Nederland gevestigde telecombedrijven VimpelCom en TeliaSonera steekpenningen hebben betaald aan het in Gibraltar ingeschreven Takilant. In ruil kregen zij telecomlicenties in Oezbekistan. Takilant kreeg daarnaast een aandelenbelang van 6 procent in TeliaSonera. Het OM wil dat die aandelen verbeurd worden verklaard.

Alleen postbusnummer

Hoewel de betrokken bedrijven niet meer dan een postbusnummer hebben in ons land, neemt het OM de zaak hoog op. ,,Voor de betaling van de steekpenningen is gebruikgemaakt van Nederlandse juridische en financiële dienstverleners met alle gevolgen van dien”, zei de officier van justitie woensdag.

,,Corruptie en daaraan gerelateerde strafbare feiten zijn ernstig vanwege het ondermijnende en corrumperende karakter op de samenleving”, stelde het OM verder. ,,Corruptie zorgt voor concurrentievervalsing en het vormt een ernstige aantasting van de integriteit van overheden, met grote morele en politieke gevolgen.”

VimpelCom kocht in dezelfde zaak eerder dit jaar strafvervolging in Nederland af door 395 miljoen dollar (356 miljoen euro) te betalen. Het onderzoek naar TeliaSonera loopt nog.

VimpelCom vestigde zich in 2010 op de Amsterdamse Zuidas. Het is uitgegroeid tot een van de grootste telecombedrijven ter wereld. Maar volgens het Nederlandse OM heeft VimpelCom een functionaris in Oezbekistan omgekocht om daar toegang tot de markt te krijgen.

Steekpenningen voor 4G

De functionaris zou honderden miljoenen euro hebben gekregen, blijkt uit het feitenrelaas van het OM dat eerder dit jaar naar buiten kwam. Ook kon VimpelCom daardoor aan licenties voor 3G en 4G komen. De afgelopen tien jaar draaide het telecombedrijf voor ruim 2 miljard aan omzet in Oezbekistan.

Maar het is nog altijd onduidelijk wie die functionaris is. Het OM heeft het in een feitenrelaas over ‘Overheidsfunctionaris A1’, een ‘hooggeplaatste Oezbeek’. Een familielid zou het geld in ontvangst hebben genomen. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om niemand minder dan de Oezbeekse president Islam Karimov, en heeft zijn dochter Gulnara Karimova het geld ontvangen.

Karimova is een bekende verschijning in Oezbekistan. Maar twee jaar geleden werd ze onder huisarrest geplaatst op verdenking van corruptie. VimpelCom is waarschijnlijk niet het enige bedrijf dat steekpenningen betaalde. Mogelijk heeft Karimova meer dan een miljard euro ontvangen van buitenlandse bedrijven die toegang hadden tot de telecommarkt.

ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl