Er lijkt sinds enkele weken duidelijk sprake van een kentering op de oliemarkt: prijzen dalen fors en de eerste gevolgen daarvan worden nu ook zichtbaar aan de pomp. De prijzen van benzine en diesel dalen sinds een week of twee lichtjes.

Olieprijzen gingen woensdag flink omlaag, na nieuwe cijfers over de Amerikaanse olievoorraden. Voor een vat Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, werd op de markt voor het eerst sinds januari minder dan 60 dollar betaald.

Donderdagochtend bleef de prijs van een vat Brent-olie rond de 60 dollar hangen.

In de Verenigde Staten zijn de voorraden voor ruwe olie en producten als benzine, stookolie en diesel vorige week met miljoenen vaten toegenomen. Dat zet druk op de prijzen in de markt.

Het relatief ruime aanbod gaat gepaard met toenemende zorgen over de wereldeconomie door de uitdijende handelsoorlog tussen de VS en China. Het Internationaal Monetair Fonds schat dat dit de wereldwijde economische groei in 2020 met 0,5 procentpunt kan drukken. Dit heeft ook een negatieve invloed op de vraag naar energie en daarmee op olieprijzen.

Benzineprijs en diesel: begin van daling?

Hoe vertaalt dit zich bij afgeleide producten van ruwe olie, zoals benzine en diesel?

De prijs van Brent-olie piekte op 24 april op ruim 74 dollar en is sindsdien met 19 procent gedaald tot het huidige niveau van ongeveer 60 dollar.

Bij de vertaling van die beweging naar pompprijzen spelen een aantal dingen mee: in Nederland bestaat de benzineprijs bijvoorbeeld voor ongeveer twee derde uit accijns en btw. Dit betekent dat schommelingen van de olieprijs maar beperkt doorwerken op de prijzen aan de pomp.

Een andere belangrijke factor is de euro-dollarkoers. Olie wordt ingekocht in dollars, dus als de euro verzwakt tegenover de dollar, wordt de inkoop van olie relatief iets duurder. De afgelopen maanden is de euro inderdaad gedaald tegenover de dollar.

Per saldo is het beeld bij benzine- en dieselprijzen als volgt, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS):

Sinds begin dit jaar is de gemiddelde prijs voor een liter euro ongelood gestegen van ongeveer 1,50 euro tot een piek van 1,74 euro op 22 mei. Maar daarna is sprake van een lichte daling tot 1,72 euro per 3 juni.

Gelet de veel forsere recente daling van de ruwe olieprijs, zou je verwachten dat prijzen aan de pomp nog wat meer zakken.

LEES OOK: 8 subsidies voor zonnepanelen, warmtepompen of isolatie om je huis duurzamer te maken