Olieprijzen zijn gezakt tot het laagste niveau in drie maanden

Marktanalisten wijzen op zorgen over een mogelijke hapering van het mondiale economische herstel, vanwege het oprukken van de Delta-variant van het coronavirus en de sterke Amerikaanse dollar.

Een lagere olieprijs werkt met enige vertraging meestal ook door op de prijzen van benzine, maar die vertonen nog geen duidelijke daling.

De prijzen van ruwe olie zijn deze week gezakt naar het laagste niveau in drie maanden. Een vat Noordzee-olie kostte vrijdag 66 dollar, ongeveer gelijk aan het niveau van eind mei. Olieprijzen piekten begin juli, toen er 77 dollar werd betaald voor een vat Noordzee-olie.

De druk op de olieprijs heeft volgens marktanalisten mede te maken met het oprukken van de Delta-variant van het coronavirus, die de heropening van economieën in de wereld vertraagt. Dat kan ook gevolgen hebben voor de vraag naar energie.

Onder meer in de Verenigde Staten is weer een stijging te zien van het aantal vastgestelde dagelijkse besmettingen met het coronavirus.  Het 7-daags gemiddelde van nieuwe coronagevallen in de VS is sinds enkele dagen weer boven de 130.000 uitgekomen. Dat is het hoogste niveau sinds februari dit jaar

“De prijsdaling van Brent-olie kan stabiliseren rond de 64 dollar, maar als de situatie rond Covid verder verslechtert, is een sterkere daling van olieprijzen nog mogelijk”, signaleert marktanalis Craig Erlam van Oanda Europe deze week in een rapport.

Erlam geeft aan dat het er ook vanaf hangt wat olielandenclub OPEC en diens partners gaan doen. De zogenoemde OPEC+ groep besloot deze zomer om het aanbod van ruwe olie vanaf augustus iets te verhogen, in anticipatie op het mondiale economische herstel. De vraag is of dat besluit wordt teruggedraaid, als blijkt dat de vraag naar energie achterblijft. Die kans acht de analist voorlopig echter niet heel groot.

Een andere factor die meespeelt is de dollar. Die heeft sinds juni aan kracht gewonnen ten opzichte van andere valuta zoals de euro. Aangezien olieprijzen wereldwijd in dollars worden afgerekend, bekent een sterkere dollar doorgaans dat de inkoop van olie voor niet-dollarlanden duurder wordt. Dit kan de vraag uit die landen doen afnemen, wat weer een negatief effect heeft op de olieprijs in dollars.

Benzineprijzen dalen nog niet mee met olieprijs

Wat betreft de invloed van de de olieprijs op afgeleide producten als benzine en diesel, spelen er een paar zaken mee. Een lagere olieprijs werkt in principe door op de prijzen van benzine en diesel, maar daarbij moet dus wel rekening worden gehouden met het valuta-effect.

Kijk je naar het verschil tussen de ontwikkeling van de olieprijs in dollars en euro's sinds begin juli, dan is de prijs in dollars ruim 14 procent gezakt en de prijs in euro's iets minder dan 14 procent. Het verschil is per saldo dus niet heel groot.

Voor Nederland speelt verder mee dat een groot deel van de benzineprijs aan de pomp bepaald wordt door belastingen, zoals accijns en btw. Die zijn samen goed voor ongeveer twee derde van de totale consumentenprijs. Een verandering van de kostprijs van ruwe olie heeft hierdoor maar beperkte invloed op de prijs aan de pomp.

Kijk je naar de ontwikkeling van gemiddelde prijzen voor benzine in Nederland, dan is sinds begin juli geen sprake meer van een verdere stijging, maar evenmin van een daling.

Medio augustus noteerde de gemiddelde benzineprijs op 1,84 euro per liter, vrijwel gelijk aan de gemiddelde prijs van begin juli.

LEES OOK: Nederlanders kiezen liever voor premiumbenzine, omdat ze de toevoeging van bio-ethanol in E10 minder vertrouwen