• De Kiesraad heeft de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week bevestigd.
  • De VVD krijgt inderdaad 34 zetels en D66 24. De PVV zakt van 20 naar 17 zetels, terwijl Forum voor Democratie fors stijgt van 2 naar 8 zetels.
  • Vier partijen maken hun debuut in de Kamer: Volt en JA21 met elk 3 zetels en Bij1 en BoerBurgerBeweging met elk 1 zetel.
  • Twee kandidaten van GroenLinks en één van Volt hebben een zetel bemachtigd met voorkeursstemmen.

De VVD krijgt inderdaad 34 zetels in de nieuwe Tweede Kamer. D66 wordt de tweede partij met 24 zetels.

De Kiesraad heeft vrijdag de officiële uitslag van de verkiezingen van vorige week vastgesteld. Die komt overeen met de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP.

De VVD krijgt één zetel meer dan bij de verkiezingen van 2017. D66 heeft 5 Kamerleden meer dan in de afgelopen vier jaar.

De PVV zakt van 20 naar 17 zetels en het CDA gaat van 19 naar 15 zetels. Ook de SP (van 14 naar 9) en GroenLinks (van 14 naar 8) verliezen terrein. De PvdA blijft op 9 zetels staan. Forum voor Democratie stijgt van 2 naar 8 zetels.

De Partij voor de Dieren krijgt er een zetel bij en gaat van 5 naar 6 Kamerleden. De ChristenUnie (5), SGP (3) en DENK (3) blijven even groot. 50PLUS houdt van haar 4 zetels er eentje over.

Kiezers hebben vier nieuwkomers de Kamer ingestemd. Volt en JA21 krijgen 3 zetels, BIJ1 en de BoerBurgerBeweging elk 1 zetel.

De grafiek hieronder toont de zetelverdeling van 2021 ten opzichte van 2017.

Alsnog in de Kamer met voorkeursstemmen

Drie mensen komen dankzij voorkeursstemmen in de Tweede Kamer. Ze stonden eigenlijk te laag op de kandidatenlijst en leken dus naast een zetel te grijpen, maar ze blijken zelf genoeg stemmen te hebben gekregen voor een Kamerzetel.

Twee van de drie stonden kandidaat voor GroenLinks. Lisa Westerveld en Kauthar Bouchallikht mogen naar de Kamer. Dat gaat ten koste van Suzanne Kröger en Paul Smeulders. Bij Volt komt niet Ernst Boutkan in de fractie, maar Marieke Koekkoek.

Voor een volle zetel in de Tweede Kamer waren 69.485,68 stemmen nodig. Dit is de kiesdeler. Die wordt uitgerekend door het aantal geldige stemmen (dit jaar 10.422.852) te delen door 150, het aantal zetels in de Tweede Kamer.

Een kwart van die kiesdeler, dus 17.371,42 stemmen, is genoeg voor een voorkeurszetel. Dit is de voorkeursdrempel. In totaal hebben 43 kandidaten die drempel behaald, maar de meesten van hen zijn al verkozen doordat ze hoog genoeg op de kandidatenlijst stonden, zoals de lijsttrekkers.

Een kandidaat heeft genoeg stemmen gekregen voor een voorkeurszetel, maar komt toch niet in de Kamer. Dit is het vertrekkende Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen, lijsttrekker voor de nieuwe partij Splinter. Haar partij kreeg niet genoeg stemmen voor een Kamerzetel, en komt dus niet in aanmerking voor een voorkeurszetel.

Lees meer over de Tweede Kamerverkiezingen: