• De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken ziet weinig kansen voor een vredesdeal in Oekraïne, zolang Rusland vasthoudt aan de annexatie van Oekraïens grondgebied.
  • Als Oekraïne territorium opgeeft aan Rusland, opent dat volgens Blinken ‘een doos van Pandora in de hele wereld’.
  • “Poetin moet erkennen dat Oekraïne een zelfstandige staat is”, zegt Blinken in een radio interview op de Amerikaanse zender NPR.
  • Lees ook: China suggereert dat Oekraïne bereid moet zijn door Rusland bezet gebied op te geven bij onderhandelingen

Zolang de Russische president Vladimir Poetin weigert om Oekraïne te zien als een zelfstandig land, is de kans klein dat de twee landen tot een vredesdeal komen. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een interview met de Amerikaanse publieke radiozender NPR.

Vladimir Poetin moet erkennen dat Oekraïne een zelfstandig land is. Hij moet af van het idee dat Oekraïne van de kaart moet worden geveegd om onderdeel te worden van Rusland”, zegt Blinken. “De poging van Poetin om dat te bewerkstelligen is al mislukt. Maar het lijkt erop dat hij dat nog steeds probeert te bereiken. Zolang Poetin dit idee niet overboord gooit, is het moeilijk in te zien hoe er stappen gezet kunnen worden richting vrede.”

Russische annexatie van delen van Oekraïne verkleint kansen op vrede

Poetin annexeerde in september 2022 illegaal vier Oekraïense provincies. Toch wisten Russische strijdkrachten deze regio’s niet volledig te bezetten. In sommige gebieden verloren ze sindsdien zelfs terrein aan de Oekraïense strijdkrachten. Zo werden de Russen in en rondom de stad Cherson teruggedrongen, net als in het gebied ten oosten van de stad Charkiv.

Door de annexaties zijn de kansen op vredesonderhandelingen flink gedaald. Moskou ziet de ingenomen provincies nu als onderdeel van Rusland, terwijl Oekraïne erop blijft staan geen grondgebied weg te willen geven aan Rusland bij vredesonderhandelingen.

Iedere vredesdeal zou de territoriale integriteit van Oekraïne moeten respecteren, zegt Blinken tegen NPR. Zo niet, dan wordt het geen "rechtvaardige vrede en duurzame vrede".

Doos van Pandora gaat open als landjepik door Rusland wordt getolereerd

Blinken: "Als we de inbeslagname van gebied door een ander land ratificeren en zeggen 'dat is oké, je kunt een regio met geweld innemen en houden', zal dat een doos van Pandora over de hele wereld openen. Andere gressors zouden zeggen: 'We kunnen hetzelfde doen en komen ermee weg'."

Blinken is niet de enige die dit standpunt huldigt. Verscheidene westerse leiders waarschuwden al meermaals dat een winst van Rusland in Oekraïne kan leiden tot een wereldwijde golf aan soortgelijke oorlogen van andere regimes met imperialistische dromen.

Rusland probeert momenteel uit alle macht militaire successen te boeken in het oosten van Oekraïne, terwijl de oorlog inmiddels bijna een jaar duurt.

Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO is Rusland zelfs al begonnen aan zijn langverwachte voorjaarsoffensief. De NAVO-chef zei maandag dat Poetin bereid is zware verliezen te leiden om de Oekraïense soldaten uit te putten.

Stoltenberg gaf aan dat Rusland "duizenden en duizenden extra troepen stuurt, een zeer hoog aantal slachtoffers accepteert, grote verliezen lijdt, maar druk zet op de Oekraïners. En wat Rusland mist aan kwaliteit, proberen ze te compenseren in kwantiteit".

LEES OOK: Russisch offensief om Donbas-regio in Oekraïne volledig te bezetten, lijkt al begonnen