De Chinese regering neemt zelden openlijk stelling over de Russische oorlog in Oekraïne, maar de Chinese ambassadeur bij de Europese Unie heeft woensdag zijn zorgen uitgesproken over de westerse steun aan Kiev. Hij zei ook dat het conflict geen enkel verband heeft met Taiwan.

“We zijn tamelijk bezorgd over de mogelijke escalatie van dit conflict”, zegt Fu Cong, de hoogste Chinese vertegenwoordig bij de EU tijdens een evenement van het European Policy Centre in Brussel, meldt Politico.

Volgens hem gelooft China niet dat “alleen wapenleveranties het probleem gaan oplossen”. Daarmee lijkt hij zich te te keren tegen de militaire steun van westerse landen aan Oekraïne sinds het begin van de oorlog.

“We zijn behoorlijk bezorgd over mensen die praten over een volledige overwinning op het slagveld”, ging Fu verder. “Wij denken dat de onderhandelingstafel de juiste plek is.” 

Volgens topanalisten en experts heeft de illegale annexatie van vier Oekraïense regio's door de Russische president Vladimir Poetin vredesgesprekken en onderhandelingen in de nabije toekomst juist hoogst onwaarschijnlijk gemaakt, waardoor alleen vechten overblijft.

Beijing, dat bij geopolitieke problemen meestal de kant van Rusland kiest, houdt zich erg op de vlakte sinds Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel. China heeft de oorlog niet veroordeeld, maar heeft ook geen duidelijke steun uitgesproken voor Rusland. Het Westen heeft China gewaarschuwd geen materiële steun te leveren aan Rusland zolang de strijd in Oekraïne voortduurt.

Terwijl de Chinese diplomaat waarschuwt voor het bijdragen aan een overwinning op Rusland, hebben westerse leiders en diplomaten meerdere malen gewaarschuwd dat succes van Rusland in Oekraïne een gevaarlijke boodschap zou zijn voor Taiwan, dat door China wordt gezien als een afvallige provincie. 

Fu verwierp elk verband tussen de twee problemen. "Oekraïne is een onafhankelijke staat en Taiwan is deel van China", zei hij. "Dus de twee zaken laten zich op geen enkele manier vergelijken."

Oekraïne blijft vragen om meer geavanceerde wapens

De opmerkingen van de Chinese ambassadeur over de oorlog in Oekraïne komen op het moment dat Kiev westerse landen blijft vragen om meer geavanceerde wapens.

Tijdens een verrassingsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk op woensdag vroeg de Oekraïense president Volodimir Zelenski onder meer om gevechtsvliegtuigen. Zelenski hield een toespraak voor het Britse parlement en gaf de voorzitter van het Lagerhuis een helm met daarop de tekst: "Wij hebben vrijheid, geef ons de vleugels deze te beschermen". Hij bedankte de Britse politici "op voorhand voor de krachtige Britse toestellen" en bracht vervolgens ook een bezoek aan Parijs.

De vraag om gevechtstoestellen volgt op de beslissingen van de VS, het VK en Duitsland om tanks naar Oekraïne te sturen in afwachting van een groot Russisch offensief.

Het Verenigd Koninkrijk onderzoekt volgens The Wall Street Journal nu welke gevechtstoestellen mogelijk naar Oekraïne gestuurd kunnen worden, maar heeft er nog geen duidelijke beslissing over genomen.

Wel gaan de Britten Oekraïense piloten trainen om meer geavanceerde NAVO-toestellen te kunnen gebruiken, liet premier Rishi Sunak in een verklaring weten.

LEES OOK: De oorlog in Oekraïne is veel grootschaliger dan de NAVO had verwacht: verbruik van munitie en dodentallen ‘buitenproportioneel hoog’, volgens generaal