• Russische troepen in het oosten van Oekraïne lijken aan een nieuw offensief begonnen.
  • Kiev waarschuwt dat de Russen een doorbraak zullen willen forceren om in ieder geval de Donbas-regio geheel in handen te krijgen.
  • “Maar Oekraïne is aan het winnen en zal een lidstaat worden van de Europese Unie”, zei president Volodimir Zelenski donderdag tegen het Europees Parlement.
  • Lees ook: Oekraïne belooft nieuwe raketten alleen te richten op bezet gebied en niet op Rusland

De Rusissche strijdkrachten lijken in Oekraïne aan een nieuw offensief begonnen. In ieder geval zijn de afgelopen weken de aantallen operaties van de Russen flink opgevoerd, waar zij tot in het begin van dit jaar juist steeds meer in het defensief werden gedreven.

Dit zou het begin kunnen zijn van een offensief om de volledige controle over de Donbas te krijgen. Kiev zegt dat Russische troepen zullen proberen de volledige controle over de regio’s Loehansk en Donetsk in het oostelijke Donbas-gebied te krijgen en verwacht dat ze een groot nieuw offensief lanceren.

Sommige westerse militaire analisten zeggen dat dit offensief nu al is begonnen. De analisten wijzen daarbij op de tienduizenden recent gemobiliseerde troepen die naar het front zijn gestuurd en de geleidelijke opmars van het Russische leger.

De inzet van ten minste drie grote Russische divisies geeft volgens de denktank Institute for the Study of War aan dat het Russische offensief is begonnen, ook al verhinderen de Oekraïense troepen tot dusver dat de Russische troepen belangrijke overwinningen boeken.

Russische troepen voerden grondaanvallen uit rond Bakhmoet en blijven hier tactische vooruitgang boeken.

Moskou probeert strategische doorbraak te forceren

De Russen proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk Serhiy Haidai op de Oekraïense televisie.

Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen. Een doorbraak zou de Russische strijdkrachten een stap dichter bij de veel grotere stad Kramatorsk brengen.

Volgens de gouverneur houdt het Oekraïense leger stand maar heeft het meer wapens, zwaar materieel en artilleriemunitie nodig om stand te houden. "Ik kan bevestigen dat er een aanzienlijke toename is in aanvallen en beschietingen", zei regiobestuurder op de Oekraïense televisie. "Tot nu toe hebben ze geen significant succes gehad." Bij aanvoer van munitie en wapens is volgens hem een tegenoffensief mogelijk.

Kreminna ligt ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van de regionale hoofdstad Loehansk. De plaats had voor de Russische invasie een klein jaar geleden ongeveer 18.000 inwoners.

Zelenski spreekt Europees Parlement toe

Rusland probeert de Europese manier van leven en de Europese waarden te vernietigen. "Men probeert er een einde aan te maken door deze oorlog", zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een speech in het Europees Parlement in Brussel. "Maar Oekraïne is aan het winnen en zal een lidstaat worden van de Europese Unie."

Onder luid gejuich en een staande ovatie bedankte Zelenski het EU-parlement en alle leiders van Europa voor hun "blijvende, energieke steun en inzet" voor de overwinning op Rusland. "En dat is een gemeenschappelijke overwinning" van Europa, hield Zelenski de Europarlementariërs voor.

LEES OOK: De oorlog in Oekraïne is veel grootschaliger dan de NAVO had verwacht: verbruik van munitie en dodentallen ‘buitenproportioneel hoog’, volgens generaal