De economie trekt aan, de werkloosheid daalt en er is krapte op de arbeidsmarkt. Allemaal zaken die ook invloed hebben op de schuldpositie van Nederlanders. Zo is het aantal huiseigenaren dat problemen heeft met het betalen van de hypotheeklast, flink afgenomen.

Volgens het Bureau Kredietregistratie (BKR) waren er per 1 april bijna 86.000 mensen met een langdurige betalingsachterstand op hun hypotheek. Dat is 12 procent minder dan een jaar geleden.

Er is al sinds juli 2015 sprake van een dalende trend. Er zaten op het hoogtepunt toen nog ruim 113.000 mensen in de problemen. BKR schrijft de afname vooral toe aan het einde van de economische crisis en de afnemende werkloosheid in de afgelopen jaren.

(klik voor uitvergroting)

Ook overheidsmaatregelen spelen een rol. Zo bouwt de overheid de hypotheekrenteaftrek versneld af waardoor de prikkel om maximaal te lenen kleiner wordt.

"Door overfinanciering tegen te gaan en aflossen te stimuleren wordt de hypotheeknemer minder kwetsbaar. Ik verwacht dan ook dat de ingezette daling de komende periode doorzet'', zegt BKR-directeur Peter van den Bosch.

Hoge hypotheekschuld in Nederland

Nederlanders staan erom bekend hoge hypotheekschulden te hebben. Tijdens de kredietcrisis hadden Nederlandse huishoudens, uitgedrukt als percentage van het nationaal inkomen, de hoogste langlopende schulden van de eurozone, schreef het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2011.

Als gevolg daarvan duurde kredietcrisis hier langer. Woningeigenaren die hun huis kopje onder zagen gaan – de marktwaarde dook onder de hypotheekschuld- voelden zich arm.  En wie zich arm voelt, geeft weinig uit. Daarbij ging de huizenmarkt op slot, want verkopen betekende achterblijven met een restschuld.

Tegelijk is het aantal wanbetalers tijdens de kredietcrisis nooit dusdanig groot geweest dat dit voor een stortvloed van rotte hypotheekleningen heeft gezorgd in Nederland. Dit komt mede doordat tegenover de hoge bruto hypotheekschuld in Nederland de ruime subsidieregeling van de hypotheekrenteaftrek staat. Daardoor zijn ook tijdens de kredietcrisis hoge hypotheekschulden relatief goed betaalbaar gebleven, als huiseigenaren niet te maken kregen met calamiteiten als werkloosheid.