De Japanse automaker Nissan heeft de in opspraak geraakte voorzitter Carlos Ghosn buiten de deur gezet.

Dat bevestigde een woordvoerder van het bedrijf, nadat geruchten over een ontslag al de ronde deden. De beslissing van de leiding van Nissan was unaniem.

Het bestuur van Nissan kwam donderdag bijeen om over de situatie rond Ghosn te praten. Naast de voorzitter moet ook Nissan-directeur Greg Kelly zijn biezen pakken vanwege het overtreden van de regels.

Het bedrijf zegt nog geen keuze te hebben gemaakt over een tijdelijk opvolger.

De 64-jarige Ghosn behoort tot de meest prominente topmannen uit de auto-industrie. Hij is sinds 1999 de hoogste baas van Nissan en sinds 2005 topman van Renault. Onder zijn bewind werd de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi opgezet, waar hij leiding aan geeft.

Ghosn kreeg over 2017 een beloning van 7,4 miljoen euro voor zijn werk als topman van Renault. Dit jaar werd zijn contract als topman van Renault nog verlengd tot 2022. Ghosn legde vorig jaar zijn functie van uitvoerend topman van Nissan neer. Hij kreeg voor zijn laatste jaar als topman van Nissan een vergoeding van 9,2 miljoen euro.

Gesjoemel met inkomstenaangifte

Ghosn werd eerder deze week in Japan opgepakt op verdenking van belastingfraude. Hij zou jarenlang hebben gesjoemeld met zijn inkomstenaangifte door een te laag salaris te melden. Ook zou hij andere overtredingen hebben begaan, bijvoorbeeld door persoonlijk gebruik te maken van bedrijfsbezittingen.

Lees ook op Business Insider

De fraude kwam volgens Nissan aan het licht na een maandenlang intern onderzoek, dat was gestart op basis van een melding van een klokkenluider.

De 64-jarige Ghosn is naast voorzitter van Nissan ook topman van Renault en van de Frans-Japanse auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi. Nissan had niet lang na zijn arrestatie al aangegeven hem te willen ontslaan.

Renault houdt voorlopig nog vast aan de Frans-Braziliaanse topman van Libanese afkomst. Het bedrijf liet dinsdag weten dat de taken van Ghosn tijdelijk zullen worden waargenomen door operationeel directeur Thierry Bolloré, die dezelfde bevoegdheden krijgt.

Renault heeft om meer informatie van Nissan gevraagd over de zaak. De alliantie tussen Nissan en Renault blijft volgens de Japanners onveranderd.