Of er een nieuwe kerncentrale in Nederland wordt gebouwd is nog niet zeker, maar de overheid houdt er wel drie locaties voor vrij. Kandidaten zijn de Eemshaven (Groningen), de Maasvlakte (Rotterdam) en een gebied in de buurt van de kerncentrale in Borssele (Zeeland).

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt tegenover De Telegraaf dat op deze locaties geen woningen of bedrijven mogen worden gebouwd. “Deze plekken blijven leeg, maar worden nu wel gebruikt als agrarische grond”, aldus de woordvoerder tegen de krant.

Sinds een paar weken is de discussie over kernenergie weer even op de agenda. Dit keer naar aanleiding van de vraag of kernenergie nodig is om de internationale klimaatdoelen te halen en de opwarming van de aarde beperkt te houden.

Zondag met Lubach maakte een stevig item ter verdediging van kernenergie en volgens onderzoek van Peil.nl/Maurice de Hond staat bijna de helft van de Nederlanders er momenteel positief tegenover.

Lees meer: Hebben we echt nieuwe kerncentrales nodig om de klimaatdoelen te halen? Dit doen de landen om ons heen

Volgens De Telegraaf zijn de drie genoemde gebieden tientallen jaren geleden al aangewezen voor de eventuele bouw van een kerncentrale. De terreinen blijven voorlopig ook hiervoor gereserveerd, aldus het ministerie.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft aangegeven dat kernenergie wel een optie is, maar pas na 2030. Volgens Wiebes zijn investeringen in kernenergie vanwege de lage stroomprijzen momenteel niet rendabel en zijn er de afgelopen jaren geen aanvragen geweest om een kerncentrale te bouwen.

LEES OOK: Kernenergie is volgens Wiebes pas optie na 2030 – daarvoor ziet hij nog ‘geen positieve business case’