• Trainual is een Amerikaans softwarebedrijf dat een ongebruikelijke aanpak hanteert voor het behouden van personeel.
  • Nieuwe werknemers hebben de mogelijkheid om na twee weken ontslag te nemen met een vertrekbonus van 5.000 dollar.
  • “Geld afslaan is een krachtig gebaar om in te stappen en je te binden. Daarmee wordt de toon gezet voor een geweldige werkrelatie”, stelt de CEO.
  • Lees ook: Dit betaalt Elon Musk aan salaris voor ingenieurs, managers en analisten van Tesla in de VS.

Bedrijven hebben te maken met enorme mobiliteit op de arbeidsmarkt, waarbij werknemers keuze hebben uit veel vacatures en dus veel opties hebben.

Om werknemers te binden kun je als werkgever lonen verhogen, bonussen uitdelen, opleidingen aanbieden, ruimte bieden met flexibele werktijden of andere aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden verzinnen.

Een Amerikaans softwarebedrijf probeerde nog iets anders. Bij Trainual, een in Arizona gevestigd softwarebedrijf dat kleine bedrijven helpt bij het werven, trainen en opschalen van teams, hebben ze een aparte tactiek.

Nieuwe werknemer krijgt na 2 weken vertrekbonus aangeboden

Het bedrijft geeft nieuwe werknemers de mogelijkheid om na twee weken ontslag te nemen, met een vertrekbonus van 5.000 dollar, vertelt CEO Chris Ronzio aan Insider. Hij zegt dat de strategie helpt toptalent in de sector te binden en een sterke bedrijfscultuur te behouden.

"In de huidige markt moeten wervingsteams snel handelen om kandidaten te beoordelen en een concurrerend aanbod te doen. Het is onmogelijk om altijd de juiste keuze te maken", zegt Ronzio.

Het aanbod om binnen een twee weken ontslag te nemen met bonus, biedt werknemers de kans om de keuze van hun kant te heroverwegen, als het stof van de snelle wervingsprocedure is neergedaald. "Als het nieuwe teamlid allesbehalve enthousiast is, kan deze werknemer dat aangeven", zegt Ronzio.

Hij voerde de vertrekbonus voor nieuwe werknemers in mei 2020 in. Op dat moment bood het bedrijf 2.500 dollar om na twee weken te stoppen, als werknemers enig gevoel van twijfel hadden. Geen van de 38 mensen die sindsdien zijn aangenomen, ging op het aanbod in.

Het bedrijf verhoogde het bedrag onlangs naar 5.000 dollar op basis van het gemiddelde salaris dat Trainual biedt. "We bedachten dat als iemand 80.000 dollar of 100.000 dollar per jaar verdient, 2.500 dollar misschien niet significant genoeg is", zegt Ronzio. "Ze kunnen besluiten te blijven, terwijl ze op zoek gaan naar een andere baan omdat ze dan meer verdienen. Met dat in ons achterhoofd hebben we het bedrag aangepast."

Ook prikkel voor HR-afdeling

Ronzio zegt dat hij als werkgever verantwoordelijk is voor het opbouwen van een inclusieve cultuur. Hij gelooft dat het geven van een financiële prikkel aan werknemers om 'nee' te zeggen, helpt bij het opbouwen van een sterke bedrijfscultuur.

"Geld afslaan is een krachtig gebaar om in te stappen en je te binden. Daarmee wordt de toon gezet voor een geweldige werkrelatie", stelt hij.

Het geeft indirect ook een prikkel aan de HR-afdeling, omdat er kosten voor het bedrijf zijn als een kandidaat die wordt aangenomen, toch afhaakt, zegt Ronzio.

Nieuwe werknemers kunnen na twee weken stoppen omdat het werkproces dan minder wordt verstoord dan als ze langer aan het werk zouden zijn, en het bedrijf meer in hen heeft geïnvesteerd.

Andersom levert het besluit om te blijven werknemers geen bonus op. "Degenen die de 5.000 dollar weigeren, laten op dit punt in hun loopbaan bij ons iets 'extra's' aan zich voorbijgaan, omdat ze geloven dat bij ons blijven op den duur veel en veel meer waard is."

Lees meer over HR: