• Dan Price, CEO van de Amerikaanse betalingsdienstverlener Gravity Payments, introduceerde in 2015 een basissalaris van 70.000 dollar voor werknemers.
  • In de daaropvolgende jaren steeg de omzet, kregen werknemers meer kinderen en kochten ze meer huizen, vertelt hij.
  • Tijdens de coronapandemie daalde de omzet met 50 procent, maar volgens Price was het bedrijf in staat om hiervan te herstellen.

Zes jaar geleden baarde Dan Price, oprichter en CEO van de Amerikaanse betalingsverwerker Gravity Payments, opzien, toen hij liet weten dat hij het basissalaris voor zijn 120 werknemers vastlegde op 70.000 dollar per jaar, omgerekend bijna 60.000 euro.

Om dat mogelijk te maken sneed Price onder meer in zijn eigen salaris van 1 miljoen dollar.

De daaropvolgende jaren steeg de omzet, kregen werknemers meer kinderen en kochten ze meer huizen, vertelt Price aan Insider. Om hun waardering voor het nieuwe basisloon te tonen, gaven werknemers hem een Tesla cadeau.

Price bij de Tesla die hij cadeau kreeg. Foto: Dan Price
Price bij de Tesla die hij cadeau kreeg. Foto: Dan Price

Het in Seattle gevestigde bedrijf bood aanvankelijk een startloon van 35.000 dollar per jaar, omgerekend 29.700 euro. Maar om het bedrijf te laten groeien vond hij het wenselijk dat alle werknemers genoeg verdienden om voor zichzelf te kunnen zorgen. Daarom verdubbelde hij het basissalaris.

De stap werd sceptisch ontvangen. "Over het algemeen voorspelden media dat het bedrijf zou falen. In sommige gevallen juichten ze dat zelfs toe", zegt Price.

Maar hij denkt dat hij het tegendeel heeft bewezen. "Het is meer dan zes jaar geleden en we hebben fantastische resultaten geboekt. Elk jaar vertienvoudigde het aantal werknemers dat voor het eerst een huis kocht en ook was 70 procent van onze werknemers in staat om schulden af te lossen." Ongeveer een derde van de werknemers is nu schuldvrij.

"Ons personeel kreeg 10 keer meer kinderen dan voorheen. We gingen van tussen de 0 en 2 baby's per jaar, naar meer dan 65 geboortes over de afgelopen zes jaar", voegt hij toe.

Lees ook: Deze topman geeft personeel minimaal 70.000 dollar – en levert zelf in

Het bedrijf verdriedubbelde het aantal betaalverwerkingen voor kleine bedrijven. Volgens Price steeg de omzet elk jaar, totdat de coronacrisis dat een halt toe riep.

Toen de coronapandemie goed onderweg was, zag de toekomst er minder rooskleurig uit. "2020 was het eerste jaar in het 17-jarig bestaan van het bedrijf dat de omzet niet groeide", aldus Price. De omzet van Gravity Payments daalde dat jaar met 50 procent.

Maar toch "waren we in staat om daarvan te herstellen", zegt Price. Volgens hem waren werknemers vrijwillig bereid om een deel van hun loon in te leveren om ontslagen te voorkomen. Deze mensen zijn gecompenseerd toen het bedrijf weer herstelde.

Personeel vinden is geen probleem

Price gelooft dat zijn bedrijf dit jaar weer een omzetgroei kan melden. In tegenstelling tot andere bedrijven, heeft hij geen last van een recenter probleem: het vinden van personeel.

Zijn businessmodel waarin de werknemer centraal staat - iedereen krijgt ongelimiteerd ouderschapsverlof en er zijn veel betaalde vrije dagen - leidde ertoe dat het bedrijf ongeveer 300 sollicitaties per openstaande functie ontving. "Het geeft aan dat het betalen van een goed loon een belangrijke factor is bij het vinden van werknemers", aldus Price.

Verwijzend naar de gevolgen van het tekort aan arbeidskrachten, zegt Price: "Wat we hebben gehad is een brutale en systematische herverdeling van rijkdom van de overgrote meerderheid van de Amerikaanse werknemers naar de mensen aan de top."

"Als je hierbij optelt dat de kosten van huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs, tegelijkertijd volledig uit de hand zijn gelopen, hebben we een onhoudbare situatie gecreëerd", geeft hij aan.

Price wil de lonen van zijn werknemers in de toekomst graag weer verhogen. "Producten worden elk jaar duurder, dus als ons minimumsalaris niet omhoog gaat, gaat het eigenlijk omlaag", aldus Price.

[activecampaign form=20]

LEES OOK: Bij deze bakkerij hoef je niet te solliciteren om er te mogen werken: iedereen heeft kans op een baan