Na de cryptomarkt staan NFT’s – een afkorting voor non-fungible tokens – in de belangstelling vanwege de razendsnelle groei van deze nieuwe markt, waarbij prijzen van digitale kunstwerken regelmatig door het dak gaan.

Bij NFT’s gaat het om objecten die met unieke, digitale eigendomscertificaten. De verkoop van digitale afbeeldingen, tweets, of video’s levert in sommige gevallen miljoenen euro’s op.

Dat de markt booming is, blijkt uit het feit dat er alleen al in het derde kwartaal van dit jaar voor omgerekend zo’n 10 miljard euro aan NFT’s verhandeld werd. Dat is meer dan acht keer zoveel vergeleken met het voorgaande kwartaal, aldus persbureau Reuters

Een snelgroeiende markt schept kansen, waarbij in de media regelmatig verhalen opduiken over kunstenaars of handelaren die miljonair zijn geworden met NFT’s. Maar dat zijn natuurlijk de uitschieters. Het overgrote deel van de handelaren in NFT’s doet het een stuk minder goed, blijkt uit cijfers van analysebureau Chainalysis. Het grootste deel van de NFT’s wordt namelijk verkocht voor prijzen van minder dan 10.000 euro.

De gemiddelde waarde van een NFT lijkt wel te stijgen. Begin maart was 6 procent van alle transacties tussen de 10.000 en 100.000 dollar waard. Inmiddels is dat al 19 procent.

Met hulp van de cijfers van Chainalysis belichten we hoe je als kunstenaar of handelaar actief kunt worden op de markt voor NFT's.

Onthoud hierbij wel dat er grote risico's kleven aan de handel in NFT's en dat je je inleg kunt verliezen. Ook hier geldt dus bij uitstek: wees voorzichtig en werk alleen met geld dat je echt kunt missen (lees: bereid bent te verliezen), en niet met spaargeld dat je nodig hebt voor financiële buffers, of toekomstig inkomen. Kortom: zie het als casinogeld.

Creaties maken als kunstenaar

Dit is waar het hele proces begint, bij de creatieveling die een uniek item wil verkopen. Het is relatief makkelijk om te doen, maar of het iets oplevert is volstrekt onzeker. Want hoewel NFT’s een enorme hype zijn, weet je nooit of iemand bereid is om geld te neer te leggen voor een bepaald kunstwerk.

Wat voor kunstwerk je maakt, is volledig aan jou. Het kan een GIF, een JPG of welk ander bestand dan ook zijn. Er zijn verschillende manieren om het aan de man te brengen. Het meest voor de hand liggend is om het kunstwerk te 'minten'. Je maakt er dan een NFT van, die je kunt verhandelen op een NFT-marktplaats als OpenSea.

Maar er is ook een andere manier waarop je geld kunt verdienen, zonder dat je je daarvoor hoeft te verdiepen in de technische materie of in de blockchaintechnologie, waarmee op een platform als OpenSea wordt betaald. Als creatieveling kun je je kunstwerk direct verkopen aan iemand die het voor je wil minten. Je verkoopt je kunstwerk dan voor een lagere prijs en laat wat ruimte over voor de transactiekosten die de minter moet betalen.

Lees ook: De transactiekosten op het ethereum-netwerk rijzen de pan uit – dit moet je weten over ‘gas fee’ en ‘gas price’

De minter loopt in dat geval het risico dat het kunstwerk niet verkocht zal worden, maar kan ook de potentiële gigantische winst opstrijken.

Sowieso is het handig om een zogenoemde 'whitelist' te starten bij het verkopen van je kunstwerken. Een whitelist is eigenlijk een discord- of twittergroep vol fans van jouw kunstwerken. Naast dat je je nieuwe creaties hier kunt aanbieden tegen een gereduceerde prijs (want je fans geef je korting), kunnen de NFT's ook in deze groep verhandeld worden. Dat schept een meerwaarde voor de leden en verhoogt de kans op een verkoop van jouw kunst.

Kunst inkopen als handelaar

Aan het inkopen van kunst als handelaar zitten een aantal kosten verbonden. Ten eerste ben je natuurlijk geld kwijt aan de kunstenaar voor het overnemen van diens creatie. Maar dat is niet het enige.

Wanneer je een kunstwerk inkoopt, moet je deze minten om er een verhandelbare NFT van te maken. Daarbij wordt de creatie gekoppeld aan een blockchain, zoals die van Ethereum. Ook worden de gegevens van jouw cryptowallet gekoppeld aan het kunstwerk, zodat een latere koper makkelijk kan verifiëren dat het daadwerkelijk bij jou vandaan komt. Aan dit aanmeldproces zitten transactiekosten verbonden, een zogenoemde 'gas fee'.

Op de kosten die de kunstenaar in rekening brengt kun je besparen door een plekje op diens whitelist te bemachtigen. In de praktijk doe je dat meestal door je te bewijzen als loyale fan in de relevante discord- en twittergroepen.

En dat lijkt absoluut de moeite waard, aldus het rapport van Chainalysis. In driekwart van de gevallen waarbij kunst wordt ingekocht via een whitelist, wordt er winst geboekt door de handelaar. Zonder whitelist gaat de handelaar in slechts 1 op de 5 gevallen met winst naar huis.

Handelen in NFT's

Sta je niet op de whitelist van een kunstenaar die NFT's verkoopt? Dan biedt de handel in NFT's op een marktplaats als OpenSea mogelijk een uitkomst. Je koopt hierbij NFT's van andere handelaren op en probeert deze te verkopen met winst.

Bij het inkopen van kunst loop je het risico dat je met ongewilde creaties blijft zitten. Bij het handelen in NFT's kun je dit risico beperken door alleen NFT's uit populaire collecties of van gewilde kunstenaars aan te schaffen. Ook helpt het natuurlijk om een bij verkoop niet al te hoog te gaan zitten met de vraagprijs en zo wat marge over te laten voor de volgende koper.

Maar ook hierbij zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Om een NFT te kunnen verkopen, moet je wederom een transactievergoeding (gas fee) betalen op een cryptoplatform. Gebruik je de Ethereum-blockchain? Dan bedragen de transactiekosten al gauw meer dan 50 euro. Dat eet natuurlijk een deel van je beoogde winst op.

Hoewel Ethereum het duurste netwerk is, biedt het wel de beste verkoopkansen. Andere netwerken zijn goedkoper, maar tellen minder gebruikers. Daar komt bij dat sommige populaire en dus mogelijk winstgevende collecties, zoals de Bored Ape Yacht Club, exclusief verkrijgbaar zijn op de Ethereum-blockchain.

Uit gegevens van Chainalysis blijkt dat handelaren momenteel bij 65 procent van de zogenoemde flips (kopen en doorverkopen) winst boeken.

Wel is er een forse kanttekening: uit de analyse van ruim 23.000 actieve flippers op OpenSea blijkt dat 85 procent van de winst voor rekening komt van slechts een vijfde van de handelaren. Anders gezegd: 80 procent van de handelaren is aanzienlijk minder goed af.

Wat kun je met NFT's?

Dan komen we bij de hamvraag van dit hele verhaal: zijn NFT’s het waard om je mee in te laten? Over die vraag bestaat veel onenigheid onder experts. Sommigen vinden NFT’s maar onzin, omdat ze geen inherente waarde hebben. Maar aan de andere kant geldt voor kunst in het algemeen dat de toegekende waarde subjectief is.

Verder is de blockchaintechnologie waarop NFT's draaien nog volop in ontwikkeling. Dit betekent ook dat technologische aanpassingen nog grote invloed kunnen hebben op de waarde van NFT"s die op specifieke cryptofora worden verhandeld.

Voor nu is het een nieuwe technologie waar soms enorme bedragen mee verdiend worden. Maar dat past ook in een breder beeld op financiële markten waarin er veel 'gratis geld' in omloop is, sparen nauwelijks iets oplevert en speculatie op de beurs hoogtij viert. Verandert er iets aan dat marktsentiment, bijvoorbeeld als rentes gaan stijgen, dan kan dat de beurs, maar ook de NFT-markt gaan raken.

LEES OOK: De kunstenaar achter ‘Bitcoin Angel’ kon 5 jaar geleden nauwelijks rondkomen – toen verdiende hij plots $4 miljoen in één dag met de verkoop van NFT’s