• Bij het handelen in NFT’s of alternatieve cryptomunten kom je vaak terecht op het ethereum-netwerk om een transactie te doen.
  • Daar betaal je altijd een bedrag om je transactie af te ronden, maar de hoogte hiervan is nogal ondoorzichtig.
  • Wij zetten begrippen als ‘gas fee’, ‘Gwei’ en ‘gas price’ voor je op een rij.

“Het heeft iets van het Wilde Westen.”

Zo omschrijft contentstrateeg Robert Martin van marketingplatform Kapwing de handel in non-fungible tokens (NFT’s). Dat zijn digitale verzamelobjecten die zijn opgeslagen in een blockchain, de technologie achter onder andere de cryptomunt bitcoin.

NFT’s zijn in korte tijd razend populair geworden, onder meer bij kunstenaars die hopen een zakcentje bij te verdienen in coronatijden. Of zakcentje? Sommige NFT-kunst wisselt voor vele miljoenen van eigenaar.

De hype rond non-fungible tokens trekt nieuwkomers naar de cryptowereld. Die zijn nieuwsgierig naar wat NFT’s zijn of hopen snel rijk te worden met de handel in digitale kunst.

De NFT-verkoop loopt voornamelijk over het ethereum-platform, net als de bitcoin een decentraal netwerk gebaseerd op het blockchain-concept. Maar met alleen een digitale portemonnee vol ether – een van de populairste cryptomunten – ben je er nog niet.

Handelen op het ethereum-platform kan onverwachte kosten met zich meebrengen, zo ontdekte ook contentstrateeg Martin. Hij moest een transactievergoeding, de zogeheten gas fee, van meer dan 200 dollar betalen.

Ook bij het kopen en verkopen van alternatieve cryptomunten kom je al snel uit bij de ethereum-blockchain – en bijbehorende begrippen als gas fee, Gwei en gas limit. Tijd voor een uitleg.

Gas

Voor alle werkzaamheden op het ethereum-netwerk is rekenkracht nodig, of het nu gaat om het verkoopproces van een NFT of het verhandelen van cryptomunten. Gas is de eenheid die uitdrukt hoeveel rekenkracht er nodig is voor een transactie.

Gwei

Voor transacties op het ethereum-netwerk moet je voor gas betalen. Dat gebeurt met de cryptomunt ether (ETH).

Omdat het normaal gesproken om kleine bedragen gaat, rekenen handelsplatforms niet in ether maar in wei – de kleinste fractie van een ether, zoals een euro bestaat uit centen.

Eén wei staat gelijk aan één triljoenste ether. Omdat dit wel heel klein is, wordt voor het betalen van de gas-vergoeding gigawei gebruikt, afgekort tot Gwei. Eén Gwei staat gelijk aan een miljardste ether.

Gas fee

De vergoeding, of gas fee, die je kwijt bent, bestaat uit twee onderdelen: de gas price en de gas limit.

• Gas price

De gas price is de prijs die de gebruiker wil betalen om zijn transactie door te laten gaan. Dat wordt berekend per eenheid gas.

Tel je veel geld neer, dan verloopt de transactie sneller, maar dat kan je ook veel geld kosten. Hoe hoog je de prijs zet, hangt dus af van je eigen behoeften. Veel ethereum-portemonnees geven een suggestie van hoe hoog de prijs zou moeten zijn voor een redelijke afhandeling.

Omdat de waarde van ether in euro's of dollars behoorlijk kan schommelen, kan de gas price hoger of lager uitvallen dan verwacht. Tussen het plaatsen van een transactie en het verwerken ervan, zit enige tijd. Als ether in die periode flink in waarde is gestegen, kan dat leiden tot onvoorziene kosten.

• Gas limit

Wil je zekerheid hebben dat je niet ineens te veel betaalt, dan is het handig goed te letten op de gas limit. Die geeft aan hoeveel gas je maximaal bereid bent te betalen. Zo voorkom je torenhoge kosten.

Een rekenvoorbeeld: Stel dat je 1 ether (ETH) wilt inwisselen voor een alternatieve munt op de ethereum-blockchain. Je zet de gas price op 180 Gwei en je limiet op 30.000 gas. Uiteindelijk wordt er 25.000 gas gebruikt. Je betaalt dus 180 x 25.000 = 4.500.000 Gwei, oftewel 0,0045 ETH.

Gasverbruik op het ethereumnetwerk.
Gasverbruik op het ethereumnetwerk.

In dit rekenvoorbeeld verdwijnt er dus 1,0045 ETH uit je cryptoportemonnee. Je wisselde 1 ETH in en verbruikte 0,0045 ETH aan gas. Nog 0,0009 ETH bleef ongebruikt. Die had je wel in je wallet nodig om aan je potentiële verplichtingen te kunnen voldoen.

Omdat gas een vergoeding is voor de rekenkracht die nodig is om een transactie te voltooien, is er ook een minimum. In de meeste gevallen is dit 21.000 gas.

Zet je de limiet erg laag, dan kan het lang duren voor een transactie doorgang vindt. In het slechtste geval kan een transactie zelfs falen, en ben je wel geld kwijt maar is er geen geslaagde transactie. (Er is immers wel rekenkracht gebruikt om je verzoek te proberen uit te voeren.)

Bezwaren tegen transacties op de ethereum-blockchain

Als na de bovenstaande uitleg het je toch een beetje begint te duizelen, dan ben je niet de enige. Experts wijzen erop dat de transactiekosten weliswaar een eenvoudige rekensom zijn, maar dat je door termen als Gwei, gas price en gas limit al snel het overzicht kwijtraakt.

Bovendien zijn de prijzen extreem koersgevoelig en kan het erg ondoorzichtig zijn wat een redelijke limiet is om in te stellen.

Daarnaast verzuchten handelaars dat het door de hoge transactiekosten lastig is voor kleinere beleggers om met een paar tientjes of zelfs een paar honderd euro in te stappen.

Of je nu 100 euro of 10.000 euro aan ETH wilt inwisselen, dat maakt voor de ethereum-blockchain niets uit. Bij een ongunstige koers kan het zo uitkomen dat je enkele tientjes kwijt bent aan gas-vergoeding voor het inwisselen van 100 euro aan virtuele munten.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten en NFT's: