NFT’s (non-fungible tokens) zijn unieke digitale eigendomscertificaten die worden geregistreerd op het digitale logboek van cryptoplatforms. Ze dienen onder meer als eigendomsbewijzen voor digitale verzamelobjecten en kunst. In New York kun je nu heel retro een NFT ‘uit de automaat trekken’, met ‘ouderwets’ geld.

Neon is een NFT-marktplaats en kunstgalerie. Het bedrijf heeft een automaat neergezet waar je NFT’s op de Solana-blockchain kunt kopen. Daarvoor hoef je zelfs geen crypto bezitten; je kunt gewoon met klassiek geld zoals dollars betalen door gebruik te maken van je creditcard of een betaalapp op je telefoon.

Volgens cryptonieuwssite Decrypt komt het concept rechtstreeks uit de koker van mede-oprichter Jordan Birnholtz van Neon, die het proces van het kopen van een NFT naar eigen zeggen wil demystificeren. “Er is letterlijk geen eenvoudigere manier om iets te kopen dan een automaat”, vertelt Birnholtz aan Decrypt. Later dit jaar wil het bedrijf ook cryptovaluta als betalingsmethode gaan accepteren.

In een officiële verklaring stelt Birnholtz: “Door mensen de keuze te geven om verkoopautomaten te gebruiken en een eenvoudig online platform dat cryptovaluta loskoppelt van NFT-deelname, kunnen we een zo breed mogelijk publiek bereiken.”

"Het kopen en verkopen van NFT hoeft geen mysterie te zijn en je zou niet verplicht moeten zijn om ether in een cryptoportemonnee aan te houden, een smart contract uit te schrijven, commissie te betalen over een transactie of verschillende blockchains te moeten gebruiken om deel te nemen."

NFT-markt maakte stormachtige groei door

Op Twitter deelt en retweet Neon foto's en video's van enthousiaste klanten. De NFT-automaat is 24 uur per dag in gebruik.

De automaat is geplaatst als een geldautomaat, achter een deur met een uithangbord "NFT ATM". Wanneer klanten hun gekozen NFT selecteren en kopen, geeft de machine een item af met een QR-code. Kopers kunnen die scannen met een smartphone en zo hun verzamelobject claimen.

De markt voor digitale verzamelobjecten is sinds vorig jaar explosief gegroeid, toen de verkoop steeg tot 41 miljard dollar - bijna de omvang van de traditionele kunstmarkt.

Atleten, celebrities, muzikanten en artiesten zijn midden in een rage beland door tokens te kopen - zoals die van de populaire Bored Ape Yacht Club - of door zelf hun eigen collecties als NFT aan te bieden.

LEES OOK: Belastingaangifte 2021: hier moet je op letten als je bitcoin of andere cryptomunten bezit