Volgens cryptobeurs Coinbase is het aandeel van de bitcoin in het totale handelsvolume vorig haar drastisch gedaald. Daarentegen werd er veel meer gehandeld in ether en altcoins.

Tussen 2020 en 2021 steeg het handelsvolume van ether, de nummer twee op de cryptomarkt, bij Coinbase van 15 naar 21 procent. Het aandeel van de bitcoin in het handelsvolume daalde van 41 naar 24 procent. De handel in overige cryptomunten, zogenoemde altcoins, nam flink toen en steeg van 44 naar 55 procent van het totale handelsvolume.

Het totale handelsvolume bij Coinbase steeg vorig jaar met 766 procent tot 1.670 miljard dollar. Het cryptohandelsplatform waarschuwde wel dat het totale handelsvolume over het eerste kwartaal van 2022 een daling vertoont ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021.

Crypto onder druk als ‘veilige haven’

Geopolitieke onrust en een hardere opstelling van de Amerikaanse centrale bank hebben de cryptomarkt begin 2022 onder druk gezet, stelde Coinbase in het rapport over de jaarcijfers. 

Te midden van het conflict tussen Rusland en Oekraïne is de bitcoin gekelderd, omdat beleggers zich realiseren dat de belangrijkste cryptomunt misschien niet de ideale vervanging is voor goud als veilige haven in tijden van onrust.

Ondertussen hebben analisten gewezen op de steeds nauwere correlatie tussen koersbewegingen op de aandelenmarkt en de koersen van cryptomunten. Het vooruitzicht van meerdere renteverhogingen door de Federal Reserve dit jaar heeft zowel aandelen als cryptovaluta de afgelopen maanden onder druk gezet.

Lees over crypto en de situatie op de beurzen ook: