Klanten van onlinebank Bunq kunnen voortaan ook gaan sparen binnen de app, kondigde oprichter Ali Niknam aan tijdens een event in het Amsterdamse DeLaMar Theater.

Bunq biedt met zijn nieuwe spaarproduct ‘Massinterest’ 0,27 procent rente. Dat is een stuk meer dan de 0,03 procent die de traditionele banken ABN Amro, ING en Rabobank uitbetalen. Trots wijst Bunq, dat de eigen naam zelf met een kleine b schrijft vanwege de symmetrie, er dan ook op maar liefst negen keer zoveel rente te bieden als de grootbanken.

Maar sparen bij Bunq kan alleen als je 7,99 euro per maand betaalt voor een premium-account – de kosten per jaar  komen dan uit op net geen 96 euro. Met 0,27 procent rente moet je minstens 35.500 euro aan spaargeld hebben om de kosten van het premium-pakket eruit te halen.

Overigens zijn betaalpakketten bij grootbanken ook niet gratis; de kosten zijn zo’n 18 euro op jaarbasis. Bij een spaarrente van 0,03 procent moet je bij Rabo, ING en ABN dan zo’n 60.000 euro stallen om quitte te spelen.

Bunq keert overigens rente uit over alle rekeningen en niet alleen op de spaarrekening.

Klanten kunnen zelf kiezen waar hun spaargeld in geïnvesteerd moet worden, kondigde Niknam dinsdagavond aan. “Het is jouw geld, dus jij bepaalt. We zijn de enige bank in de wereld die naar haar gebruikers luistert en je laat bepalen wat er met je geld gebeurt. Op deze manier bevrijden we onze gebruikers van de de restrictieve markt van traditioneel bankieren.”

Zo kunnen spaarders bijvoorbeeld aangeven of hun geld naar persoonlijke leningen moet gaan, naar staatsobligaties of naar groene beleggingen. Bunq-gebruikers kunnen kiezen of het aangehouden geld wordt weggezet bij de Europese Centrale Bank of besluiten dit te laten beleggen in groene Europese bedrijven, alle Europese bedrijven, Europese hypotheken, Europese staatsobligaties, Europese persoonlijke leningen of andere bankleningen.

Tot nu toe bood de bank alleen betaalrekeningen aan. Oprichter Ali Niknam had bij de start van zijn bedrijf immers laten weten geen geld te willen verdienen met geld: “Dat is precies de systeemfout waarom het verkeerd is gegaan bij de banken”, zei hij in 2015 tegen het Financieele Dagblad. Bunq zou geen kredieten verstrekken, rood staan was onmogelijk en ook werden er geen spaarmogelijkheden aangeboden.

Niknam richtte Bunq op nadat hij een fortuin had verdiend met de verkoop van zijn vorige bedrijf TransIP. Tot nu toe heeft hij miljoenen verlies geleden. In 2017 bedroeg het tekort 9 miljoen euro en afgelopen mei stopte Niknam opnieuw miljoenen in het bedrijf. In totaal heeft hij tot nu toe bijna 60 miljoen euro geïnvesteerd.

Bunq maakt geen cijfers bekend over het aantal klanten, maar de app werd in januari ruim 65.000 keer gedownload, meldt het FD op basis van cijfers van de database van Crunchbase. Dat is bijna net zoveel als concurrent Monzo, dat naar eigen zeggen één miljoen gebruikers heeft. Maar het is niet bekend hoeveel van de mensen die de app downloaden ook daadwerkelijk klant worden en geld op hun Bunq-rekening storten.

Lees meer: