• VVD-prominent en oud-Eurocommissaris Neelie Kroes zou voor Uber hebben gelobbyed, onder andere bij Nederlandse bewindslieden.
  • Dat blijkt uit de ‘Uber Files’, waarnaar ook Nederlandse journalisten onderzoek deden.
  • Kroes ging naar verluidt informeel voor het Amerikaanse bedrijf aan de slag, ook al had een ethische commissie haar dat verboden.
  • Lees ook: Timmermans wil een lobbyregister om relletjes zoals rond Kroes en Barroso te voorkomen

VVD-prominent Neelie Kroes lobbyde in 2015 en 2016 naar verluidt voor het Amerikaanse taxibedrijf Uber, ondanks een direct verbod vanuit de Europese Commissie. Daar vond men namelijk dat ze na haar periode als Eurocommissaris zich te houden had aan de afkoelperiode van achttien maanden die is ingesteld om belangenverstrengeling te voorkomen.

De omstreden functie zou blijken uit de ‘Uber Files’, een verzameling van meer dan 124 duizend interne documenten van het Amerikaanse bedrijf, dat zichzelf als puur techbedrijf positioneert. Deze documenten werden gelekt aan The Guardian. die krant deelde ze met onderzoeksjournalisten om de inhoud van het lek nader te duiden. In Nederland deden zo Platform Investico, Trouw en Het Financieele Dagblad onderzoek naar de Uber Files.

Kroes vroeg volgens Investico, een jaar nadat ze aftrad als Eurocommissaris, toestemming om aan de slag te gaan bij Uber. Ze zou daar aan de slag kunnen als voorzitter van een adviesraad, de ‘Public Policy Advisory Board’.

Zowel de ethische commissie – die het verzoek binnen kreeg – als de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, wezen het verzoek van Kroes af. Ondanks deze afwijzing werd Kroes toch betrokken bij Uber en ging ze informeel lobbyen. In 2015 benaderde ze namens Uber onder anderen Mark Rutte, VVD-ministers Henk Kamp en Melanie Schultz, schrijft het onderzoeksplatform.

Haar betrokkenheid bij Uber is weliswaar informeel, toch ontvangt ze volgens de onderzoeksjournalisten duidelijke instructies van het Amerikaanse bedrijf. "Wat willen we dat Neelie hierna doet?", zo vraagt men intern. Precies nadat de afkoelperiode dan echt verstreken is treedt Kroes toe tot de adviesraad van Uber, voor een vergoeding van twee ton per jaar.

In een reactie laat Kroes in ieder geval weten 'geen formele of informele rol' bij Uber gehad te hebben vóór haar aanstelling in 2016, na de afkoelperiode. Volgens haar pasten haar contacten voor die tijd bij haar toenmalige rol als het gezicht van innovatie-organisatie StartupDelta.

LEES OOK: ‘Uber omzeilde Nederlandse ontslagregels toen 200 banen moesten verdwijnen’ – ‘Iedere dag een e-mail om snel te tekenen’