De Nederlandse inflatie is in juli, op basis van de Europese rekenmethode, weer opgelopen in vergelijking met een maand eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De inflatie bedraagt in juli op jaarbasis 11,6 procent, tegen 9,9 procent in juni. Daarmee blijft de inflatie op een zeer hoog niveau, aangejaagd door de gestegen energieprijzen en de hogere prijzen voor levensmiddelen.

Na de stijging van de consumentenprijzen met 11,7 procent in maart nam de inflatie in april, mei en juni juist geleidelijk wat af.

Het statistiekbureau meldt de cijfers via de Europees geharmoniseerde methode, die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken.

Bron: CBS
Bron: CBS

Het CBS publiceert in augustus het maandcijfer van juli over de inflatie volgens zijn eigen rekenmethode. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing.

In juni bedroeg de inflatie volgens de rekenmethode van het CBS 8,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. In mei was dat nog 8,8 procent.

Inflatie en groei in de eurozone

De inflatie in de eurozone is in juli verder gestegen, wederom aangejaagd door de hoge prijzen voor energie en levens- en genotmiddelen.

Volgens een voorlopige raming van het Europese statistiekbureau Eurostat klom de inflatie naar 8,9 procent op jaarbasis, van 8,6 procent in juni.

De hoge inflatie zet de koopkracht van huishoudens onder druk en kan de economie schaden als consumenten de hand meer op de knip gaan houden.

De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal met 0,7 procent gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. Daarmee groeide de economie van het eurogebied iets sterker dan in het eerste kwartaal en ook meer dan economen hadden verwacht, ondanks de tegenwind van de hoge inflatie.

Economen hadden in doorsnee juist verwacht dat de groei van het bruto binnenlands product (bbp) van het eurogebied in het afgelopen kwartaal zou afzwakken naar 0,2 procent.

De grote Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs meldde eerder deze week dat de economie van het eurogebied in het derde kwartaal waarschijnlijk zal krimpen, en ook in het vierde kwartaal van dit jaar. Daarmee zou de eurozone in een technische recessie belanden. Economen van ING zeggen eveneens dat een recessie op de loer ligt.

Uit cijfers van marktonderzoeker S&P Global bleek onlangs al dat de economische activiteit in het eurogebied in juli is gekrompen. De krimp wordt veroorzaakt door de hoge inflatie die de koopkracht van consumenten onder druk zet. Ook worstelen bedrijven met hoge inkoopkosten en personeelstekorten.

De Europese Commissie verlaagde eerder deze maand nog de groeiprognose voor heel 2022 voor de eurozone naar 2,6 procent. Eerder werd verwacht dat het bbp met 2,7 procent zou groeien. De voorspelling voor volgend jaar werd ook neerwaarts bijgesteld.

Lees meer over inflatie: