De in moordend tempo gestegen prijzen nemen een behoorlijke hap uit ons besteedbare inkomen. Daarmee wordt het wellicht tijd om te beknibbelen op dagelijkse boodschappen in de supermarkt. Een van de manieren waarop je kan besparen, is door een huismerk te kopen in plaats van een A-merk.

Sinds juni vorig jaar is de inflatie hard opgelopen, eerst door de hogere vraag bij het herstel van de coronapandemie en sinds begin dit jaar ook door de oorlog in Oekraïne die mede heeft gezorgd voor een sterke stijging van grondstofprijzen.

Prijzen van goederen en diensten waren in juni gemiddeld zo’n 9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, maar de prijzen voor etenswaren stegen met 11 procent nog een tandje harder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Consumenten beginnen dat in de portemonnee te voelen, aangezien de stijging van lonen vooralsnog achterblijft bij de inflatie. Hoewel consumenten volgens economen van ABN Amro consumenten de hogere prijzen vooralsnog accepteren als ze bij speciaalzaken winkelen, komt één op de drie huishoudens niet rond omdat een te groot deel van het inkomen opgaat aan vaste lasten en boodschappen, waarschuwde budgetinstituut Nibud. Consumenten gaan nog niet op koopjesjacht bij verschillende supermarkten, bleek in mei uit data van ABN Amro, maar ze kopen wel vaker huismerken in.

Het kopen van huismerken in plaats van A-merken is een van de manieren waarop je op dagelijkse boodschappen kan besparen, schreef Business Insider eerder. Volgens de Consumentenbond scheelt dat gemiddeld 40 procent per product, met uitschieters tot 80 procent.

Dat geldt nu mogelijk des te meer, want de prijzen van A-merken stegen in een jaar tijd harder (10 procent) dan die van huismerken (7 procent), bleek in mei uit een prijspeiling van de Consumentenbond. Dat neemt niet weg dat de Consumentenbond bij zowel A-merken als huismerken uitschieters noteerde. Zo ging de prijs van Axe Africa Douchegel met 45 procent omhoog en de Jumbo Margarine om in te bakken met 47 procent.

Huismerk vs A-merk Jumbo

Maar wat betaal je nu zoal voor een A-merkproduct ten opzichte van een huismerkproduct?

Om daar achter te komen winkelde Business Insider online bij de twee grootste supermarktketens van het land: Albert Heijn en Jumbo. Van 21 boodschappen vergeleken we de prijzen van A-merken en huismerken, van kaas tot pindakaas, van wasmiddel tot hygiënische doekjes en van vegan gehakt tot roomboter.

Hierbij hebben we zoveel mogelijk vergelijkbare producten en verpakkingen gekozen. Wanneer de hoeveelheid in de verpakking niet overeenkomt, vermelden we de prijs per kilo of liter. Aanbiedingen hebben we buiten beschouwing gelaten.

De onderstaande tabel toont de prijzen van A-merken en huismerken van 21 producten bij Jumbo online.

Te zien is dat je behoorlijk kunt besparen door een huismerk in je digitale boodschappenkarretje te mikken. Bijvoorbeeld 0,88 cent op spaghetti door die van Jumbo te nemen in plaats van het merk Grand'Italia.

Op halfvolle melk bespaar je 0,26 cent per literpak als je voor het huismerk kiest en Campina links laat liggen. Je zal in dit geval niet inboeten op kwaliteit omdat in de pakken dezelfde melk zit, bleek eerder uit een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde.

De kwaliteit zal je moeten uitproberen, maar er is een fors verschil van 2,29 per pak van 80 stuks tussen de hygiënische doekjes van Jumbo en die van Dettol, En het verschil van 1,31 euro tussen vegan gehakt en vegan gehackt is ook niet gering.

Zou je deze 21 producten inslaan en voor het huismerk kiezen, dan ben je bij het uitchecken bij Jumbo 67,76 euro goedkoper uit dan als je voor A-merken had gekozen, uitgaande van de verpakkingsprijzen.

Reken je alles om naar liter of kilo, dan bedraagt het gemiddelde prijsverschil bij Jumbo voor deze 21 boodschappen 4,41 euro. Het verschil varieert van 0,26 cent bij de melk tot 18,92 euro bij de vaatwastabletten.

Huismerk vs A-merk bij Albert Heijn

Door naar Albert Heijn. Kun je bij deze grootgrutter nog steeds op de kleintjes letten als je online voor huismerken kiest in plaats van A-merken? Wederom namen we de proef op de som door zoveel mogelijk vergelijkbare producten en verpakkingen te kiezen. De prijs per kilo of liter staat vermeld als de hoeveelheid in de verpakkingen niet overeenkomt.

Dit betaal je bij Albert Heijn online voor het A-merk en het huismerk van 21 producten.

Ook bij Albert Heijn kun je online flink besparen door naar de huismerken te grijpen. Neem groene thee: als je voor het huismerk van AH kiest in plaats van voor Pickwick, dan bespaar je 1,29 euro per pak. Ga je voor Etos Arganoil doucheshuim dan ben je 4,84 euro goedkoper uit dan als je voor Dove shower foam zou kiezen.

Je kunt precies een euro in je zak steken als je niet voor Calvé Pindakaas kiest, maar voor de "Smeuïge Pindakaas" van AH. Het is trouwens wel grappig dat Jumbo in de omschrijving op de website het woord smeuïg juist voor Calvé heeft gereserveerd en zijn eigen pindakaas gewoon Pindakaas Naturel noemt. Bestaat je boodschappenlijst uit deze 21 producten en besluit je daarvan het huismerk aan te schaffen, dan ben je 76,57 goedkoper uit, uitgaande van de verpakkingsprijzen.

Reken je alle prijzen om naar kilo en liter dan bedraagt het gemiddelde prijsverschil bij AH 7,10 euro. Het prijsverschil varieert van 0,26 cent per kilo bij kaas tot 43 euro per kilo voor thee. Let op: bij de kaas is juist het A-merk Maaslander 0,26 cent goedkoper.

Door huismerken in te slaan kun je dus bij zowel Jumbo als Albert Heijn rond de 70 euro besparen, die je dan weer mooi kan uitgeven aan je gestegen energierekening of laten verdampen op je spaarrekening.

Huismerken Jumbo vs Albert Heijn

Voor het overzicht is het misschien leuk om ook de prijzen van de huismerken van Jumbo en AH naast elkaar te leggen, mocht je er echt een sport van willen maken om het goedkoopste huismerk te scoren in een van de twee supermarkten. De onderstaande tabel toont de huismerken van Jumbo en AH. De kleur geeft aan welke super het goedkoopste uit de bus komt.

Te zien is dat Jumbo's groene thee van het huismerk een stuk goedkoper is dan die van Albert Heijn, 4,17 euro als je het omrekent naar kilo. Ook het verschil tussen de huismerken koffie is met 2,20 euro fors. Wellicht komt dat omdat Perla, AH's huismerk, van oudsher een koffiebranderij is.

Bij Albert Heijn kun je online niet terecht voor een echt goedkope douchegel, zoals bij Jumbo. Het verschil tussen de huismerken is dan ook groot. Als je een paar pakken roomboter nodig hebt, is het misschien handiger om die bij Jumbo in te slaan aangezien een pak daar 0,66 cent goedkoper is.

Het prijsverschil bij veel andere producten is te verwaarlozen. En opvallender zijn misschien wel de producten die niet van prijs verschillen. Spaghetti, naturel chips, vegan gehakt en hygiënische doekjes van het huismerk zijn bij Jumbo en Albert Heijn even duur. Dat geldt ook voor de pindakaas. Wellicht dat de Jumbo Pindakaas Naturel en de AH Smeuïge Pindakaas uit dezelfde fabriek komen?

Lees meer over boodschappen: