• Het consumentenvertrouwen in de eurozone staat op het laagste niveau ooit, nog lager dan het begin van de coronacrisis
  • Men is een stuk pessimistischer over de eigen financiële situatie en veel minder bereid grote aankopen te doen.
  • Het CBS meldde eerder al dat het Nederlandse consumentenvertrouwen deze maand naar een nieuw dieptepunt is gedaald.
  • Lees ook: Consument schrikt terug voor grote aankopen door torenhoge inflatie

Het Europese consumentenvertrouwen is gedaald naar het lagte niveau ooit, dat meldt de Europese Commissie. Deze index voor de eurozone staat nu zelfs lager dan het eerdere dieptepunt aan het begin van de coronapandemie.

De hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt zet het vetrouwen sterk onder druk. Ook de zorgen over een economische recessie en de Russische gasleveringen drukken het sentiment. In de gehele Europese Unie zakte het consumentenvertrouwen eveneens naar het laagste niveau ooit.

Huishoudens zijn pessimistischer over de eigen financiële situatie en veel minder bereid grote aankopen te doen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder al dat het Nederlandse consumentenvertrouwen deze maand naar een nieuw dieptepunt is gedaald.

Maar ook bij Europese bedrijven staat het vertrouwen in de economie onder druk. De graadmeter die het algehele sentiment meet ging deze maand omlaag naar het laagste niveau sinds februari 2021. Volgens de commissie nam met name het vertrouwen in de industrie, dienstensector en detailhandel af.

LEES OOK: Op boodschappen besparen? Dit is het prijsverschil tussen huismerken en A-merken van 21 producten bij Jumbo en Albert Heijn