In een alliantie met Frankrijk, Italië en Duitsland koopt Nederland 300 miljoen doses van een mogelijk vaccin tegen het coronavirus.

Van het Britse vaccin moet nog worden aangetoond dat het werkt en veilig is.

De afgelopen maanden werd duidelijk dat velen zich afvragen of de economie echt weer helemaal open kan, zolang er nog geen vaccin is tegen het virus.

Op de universiteit van Oxford wordt hard gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. Nederland heeft besloten om in een alliantie met Duitsland, Frankrijk en Italië alvast te investeren in dit vaccin, zo zegt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

De werking van het vaccin is nog niet duidelijk, toch heeft farmaceut AstraZeneca alvast een licentie genomen om het te kunnen produceren. Minister De Jonge noemt het “een van de kansrijke vaccins”, maar zegt ook dat het kabinet niet op één paard wedt.

Volgens de minister is het kabinet in gesprek met zo’n acht partijen over mogelijke vaccins tegen het coronavirus. De Jonge blijft dus in gesprek met verschillende fabrikanten, zegt hij in een speciale uitzending van talkshow Op1. Hoeveel geld er met de Britse deal gemoeid is “zeggen we liever niet”, aldus de minister.

'We doen dit vanuit de Europese spirit'

Het idee om met de 'kopgroep' de vlucht naar voren te nemen ontstond toen De Jonge op werkbezoek ging met zijn Duitse collega Jens Spahn, vertelt de minister. Samenwerking via de Europese Unie duurt soms erg lang, vonden de bewindsmannen. "We dachten: eigenlijk moeten we versnellen. Toen hebben we de stap naar voren gezet."

Dat hierop kritiek volgde vanuit de Europese Commissie en bijvoorbeeld buurland België, vindt De Jonge "heel raar". De vier landen benadrukken juist dat alle EU-lidstaten straks mogen meedelen.

Als het vaccin veilig is en blijkt te werken, worden de vaccins eerlijk verdeeld over de landen van de Europese Unie, die samen 446 miljoen inwoners tellen.

"We doen dit vanuit de Europese spirit", zegt de minister. "Ze hadden ook dankjewel kunnen zeggen."

Lees over het coronavirus ook: