Twaalf zogenoemde superjachten die bij Nederlandse werven worden gebouwd liggen momenteel aan de ketting. Ze mogen voorlopig niet geleverd worden vanwege de sancties tegen Rusland. Ook twee jachten die voor onderhoud in Nederland liggen, staan onder verscherpt toezicht.

Dat schrijft minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om jachten voor zogenoemde Russische UBO’s, ultimate beneficial owners. Dat zijn mensen die de uiteindelijke zeggenschap hebben over bijvoorbeeld een bedrijf, dat de boten bezit. De UBO’s achter de jachten staan niet op de Europese sanctielijsten, maar vanwege alle sancties tegen Rusland mogen de boten niet worden geleverd. “De eigendomsstructuren van deze jachten wordt onderzocht”, schrijft de minister.

Naar de twee jachten die in onderhoud zijn wordt ook nader onderzoek gedaan. ” Van een van deze jachten wordt de relatie met een op de Europese sanctielijsten genoemde persoon onderzocht”, aldus Hoekstra.

Volgens Hoekstra staan er geen vliegtuigen van gesanctioneerde Russen in Nederland.

Financiële instellingen en trustkantoren hebben tot dusver 516 miljoen euro aan tegoeden bevroren, en er is 155 miljoen aan transacties tegengehouden, aldus Hoekstra.

De Nederlandse douane heeft sinds Rusland Oekraïne binnenviel 30.000 containers gecontroleerd die Rusland als bestemming hadden. De hoeveelheid vrachtverkeer tussen Nederland en Rusland is flink afgenomen. Vlak voor de oorlog ging het nog om ruim 40.000 aangiften van vrachtzendingen, vorige week waren dat er 750.

Lees ook: Van megajachten tot miljoenenvilla’s: de Cypriotische stad Limasol is al jaren een speeltuin voor Russische oligarchen

Russische superjachten in veel landen aan de ketting

In veel westerse landen die sanctiemaatregelen hebben genomen tegen Rusland, liggen superjachten van Russische oligarchen in middels aan de ketting.

Vaak is het juridisch lastig om een superjacht formeel in beslag te nemen, maar overheden nemen wel maatregelen om te zorgen dat de jachten niet kunnen vertrekken.

Een superjacht waar veel om te doen is, ligt voor onderhoud in Italië. het gaat om de 140 meter lange Sheherazade, een schip dat wordt gelinkt aan de Russische president Poetin, zonder dat daar hard bewijs voor is.

LEES OOK: Mysterieus superjacht van $700 miljoen dat gelinkt wordt aan Poetin, heeft naar verluidt plots Britse bemanning – verdwenen crew zou van Russische veiligheidsdienst zijn