De Amerikaanse economie heeft een flinke dreun gekregen door de coronacrisis. In het tweede kwartaal bedroeg de krimp 32,9 procent, blijkt uit een eerste raming.

Het cijfer is een zogeheten geannualiseerde berekening. Daarbij wordt de kwartaalprestatie denkbeeldig doorgetrokken over een heel jaar.

Huishoudens consumeerden in april, mei en juni flink minder, deels door winkelsluitingen, maar mogelijk ook doordat ze uit voorzorg de hand op de knip hielden. Ook bedrijven schroefden hun investeringen sterk terug.

Ondertussen oppert president Trump het idee om de verkiezingen in november uit te stellen, omdat hij bang is voor fraude bij het stemmen per post.

De economie van de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal met 32,9 procent gekrompen, meldt de Amerikaanse overheid op basis van een eerste raming. Het gaat om de sterkste daling van het bruto binnenlands product (bbp) van ’s werelds grootste economie sinds de metingen begonnen.

In het tweede kwartaal deden de lockdownmaatregelen tegen het coronavirus zich volop voelen in de VS.

Huishoudens consumeerden flink minder, deels door winkelsluitingen, maar mogelijk ook doordat ze uit voorzorg de hand op de knip hielden. Consumentenuitgaven zijn doorgaans goed voor twee derde van het Amerikaanse bbp.

Daarnaast schroefden bedrijven hun investeringen sterk terug en werd de handel geraakt door de wereldwijde pandemie. De uitgaven van de Amerikaanse federale overheid stegen wel, maar dat werd weer tenietgedaan door minder bestedingen door staten en andere lokale overheden.

De economische groei- of krimpcijfers worden in de VS bekendgemaakt op basis van een zogeheten geannualiseerde berekening. Daarbij wordt de kwartaalprestatie denkbeeldig doorgetrokken over een heel jaar.

De krimp in het voorbije kwartaal was iets minder sterk dan gevreesd. Economen rekenden in doorsnee op een neergang van het bbp van 34,5 procent.

Uitkeringsaanvragen in de VS lopen opnieuw verder op

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte donderdag tevens bekend dat vorige week meer dan 1,4 miljoen Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aangevraagd.

Het is de tweede week op rij dat het aantal nieuwe aanvragen hoger uitvalt dan in de voorgaande week. Vorige week was er voor het eerst sinds maart weer sprake van een stijging.

Het cijfer valt iets hoger uit dan economen hadden verwacht. Het aantal aanvragen van de voorgaande week werd licht opwaarts bijgesteld. De uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten nemen toe nu er steeds meer nieuwe coronabesmettingen in het land zijn.

De VS registreerden woensdag 1461 nieuwe sterfgevallen, de grootste stijging sinds 27 mei toen er 1484 coronadoden waren. Dat blijkt uit tellingen van persbureau Reuters. Tot nu toe zijn meer dan 150.000 Amerikanen gestorven aan het longvirus, het hoogste aantal ter wereld.

Hoe snel herstelt de Amerikaanse economie zich?

De vraag is nu hoe snel de economie zich herstelt van deze klap van de coronapandemie. De arbeidsmarkt, consumentenuitgaven en de industriële productie krabbelen sinds mei weer op, dankzij de geleidelijke opheffing van lockdowns en een omvangrijk stimuleringspakket van de regering.

Tegelijkertijd zijn de VS er niet in geslaagd een heropleving van het aantal coronabesmettingen te voorkomen, wat verder economisch herstel kan belemmeren.

Dat het aantal werkloosheidsuitkeringen in de VS voor de tweede week op rij weer is gestegen, is mogelijk een teken aan de wand.

Trump stelt voor de verkiezingen uit te stellen

Ondertussen oppert president Trump het idee om de verkiezingen in november uit te stellen. Hij schrijft op Twitter dat zijn land de meest "frauduleuze" verkiezing in de geschiedenis te wachten staat als mensen op grote schaal per post gaan stemmen. "Verkiezing uitstellen tot mensen fatsoenlijk en veilig kunnen stemmen???", twittert hij.

Trump, die achterloopt in de peilingen, kan niet eigenhandig besluiten om de presidentsverkiezing uit te stellen. In de wet staat dat die op de dinsdag na de eerste maandag in november gehouden moet houden.

Ook zijn politieke bondgenoten kunnen die datum niet zomaar aanpassen, omdat de Democraten het voor het zeggen heeft in het Huis van Afgevaardigden van het Congres.

Fraude met stemmen per post is nooit aangetoond

Het bericht van Trump leidde direct tot kritiek. De Democratische senator Tom Udall sprak over een "ernstige, ijzingwekkende aanval op het democratische proces".

De politicus zei op Twitter dat Trump de verkiezing op geen enkele manier kan laten uitstellen en haalde uit naar het coronabeleid van de president. "We moeten ons door hem niet laten afleiden van zijn Covid-19-incompetentie."

De president heeft al langer kritiek op stemmen per post. Hij omschrijft dat als uitermate fraudegevoelig en heeft gezegd dat buitenlandse mogendheden zelf stembiljetten kunnen afdrukken.

Volgens Amerikaanse media is nooit aangetoond dat op grote schaal wordt gesjoemeld als mensen per post kunnen stemmen. Voorstanders voeren aan dat met stemmen op afstand kan worden voorkomen dat mensen tijdens de coronacrisis fysiek naar een stembureau moeten gaan.

Lees meer over Donald Trump: