Een nieuwe peiling van de Universiteit van Quinnipiac over de Amerikaanse presidentsverkiezingen zet Donald Trump op flinke achterstand ten opzichte van de Democraat Joe Biden in Florida.

Trump scoort vooral bij oudere kiezers in Florida relatief zwak . Dat kan grote gevolgen hebben bij de Amerikaanse verkiezingen in november

Peilingen van Quinnipiac toonden in 2016 een oververtegenwoordiging van Democraten, maar de trend die de nieuwe peiling laat zien is niet gunstig voor Trump.

De Amerikaanse president Donald Trump beschouwt Florida als zijn thuisstaat, mede vanwege het aldaar gelegen resort Mar-a-Lago, waar hij regelmatig verblijft. Maar met Trumps populariteit in Florida gaat het niet al te best. 

Een nieuwe peiling van de universiteit van Quinnipiac werpt een onheilspellende schaduw op Trumps kansen om in november de presidentsverkiezingen te winnen van Democraat Joe Biden.

Bekend is dat peilingen van Quinnipiac een lichte oververtegenwoordiging kennen van Democraten. Volgens de site FiveThirtyEight is er een gemiddelde afwijking van 0,2 procentpunt ten gunste van de Democraten. Maar dat neemt niet weg dat de trend die de nieuwe peiling laat zien, ongunstig is voor Trump. 

De peiling van afgelopen donderdag geeft Biden een voorsprong van liefst 13 procentpunt op Trump.

Als Trump inderdaad maar 38 procent van de stemmen haalt in Florida, zou dat ronduit schokkend zijn. Dit is ook niet erg waarschijnlijk, gelet op de sterke positie van de Republikeinse Partij in Florida, een staat waar veel welvarende ouderen wonen én veel gevluchte Cubanen.

Lees ook: Trump hervat zijn omstreden persconferenties over het coronavirus, nu zijn populariteitscijfers kelderen

Ouderen in Florida zijn ontevreden over Trump

Opmerkelijk is vooral dat Trump in de peiling onder ouderen 46 procent scoort, tegen 49 procent uit deze groep die een voorkeur heeft voor Biden.

In 2016 scoorde Trump onder ouderen in Florida liefst 17 procentpunt beter vergeleken met rivaal Hillary Clinton. Hierdoor won Trump uiteindelijk in de staat Florida met 1 procentpunt verschil.

Als Trump niet een solide meerderheid weet te verwerven onder ouderen in Florida, dreigt hij een grote staat met veel kiesmannen mis te lopen bij de presidentsverkiezingen van november. Het wordt dan uiterst lastig voor Trump om de benodigde 270 kiesmannen bijeen te sprokkelen waarmee hij Biden kan verslaan. 

Als Biden in algemene zin beter blijft scoren bij oudere Amerikanen, heeft Trump een groot probleem. Dit is typisch een groep met een relatief hoog opkomstpercentage bij verkiezingen. De overwinning van Trump bij de presidentsverkiezingen van 2016 leunde ook zwaar op de stem van ouderen.

Volgens de peiling van Quinnipiac heeft momenteel 46 procent van de oudere kiezers in Florida een “sterk ongunstig” oordeel over Trump. De huidige Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, scoort ook niet al te best bij 65-plussers.

Er lijkt een duidelijk verband te zijn tussen de aanpak van de corona-uitbraak van gouverneur DeSantis en diens populariteit. In bredere zin geldt dat ook voor Trump. Florida behoort inmiddels tot de zwaarst getroffen staten met een sterke stijging van het aantal nieuwe besmettingen.

Trump moet dus flink aan de bak om zijn populariteit onder ouderen in Florida op te vijzelen. De ontwikkeling van de corona-uitbraak in deze staat zal daarbij een grote rol spelen. 

LEES OOK: Trump blijft roepen dat hij geweldig scoorde op een ‘heel moeilijke’ cognitieve test – kijk zelf of je net zo goed bent als de Amerikaanse president